Om den här kringlan bakas på rätt sätt ska den bli ganska platt och inte kännas torr inuti, snarare lite mjuk och klibbig. Detta är ett mycket gammalt recept där degen helst skall knådas för hand. Det går dock bra att använda matberedare.
Kringlorna kan mycket väl passa på Lettlands nationaldag den 18 november. Det är en mycket speciell dag för varje lett. Då firas Lettlands självständighet – högtidligt med historiska återblickar på frihets- och ockupationstider.
Ingredienser:
5 dl mjölk
300 g smör
3-4 dl socker
50 g jäst
3 äggulor (äggvitorna sparas till pensling av kringlan)
Ca 15 dl mjöl
200 g mandel, skållad, skalad och hackad
250 g russin, kärnfria, kaliforniska
2 paket saffran
1 tesked kardemumma
1/2 tesked salt
Rivet skal av en citron
Saften av en citron
Gör så här:
Vispa äggulor och socker. Tillsätt salt, kardemumma, citronskal, citronsaft och saffran löst i lite vatten. Blanda i mjölk, mjöl, smält smör och jäst som lösts i den handljumma mjölken.
Knåda degen tills den är något så när torr och släpper fingrarna. Blanda i russen som skakats en stund i en påse med lite mjöl. Låt degen jäsa ca 30 minuter.
Forma degen till en kringla. Den täcker en hel bakplåt. Täck över och låt jäsa ytterligare 30-40 minuter.
Pensla kringlan med äggvita, strö mandeln över kringlan och pensla igen. Grädda vid 200 grader i cirka 20 minuter eller tills mandeln börjar få färg.
1 comment for “Lettisk saffranskringla”