Smörgåstårtan blir godast om du använder fyllningar med lätt crème fraîche och lätt kesella. För att tårtan ska bli saftig och fräsch är det bra om den kan stå och dra åt sig fyllningarna under några timmar innan du garnerar den. Den 13 november har smörgåstårtan sin egen dag.
12 portioner
12 skivor landgångsbröd
3 dl lätt crème fraiche
Fyllning 1:
3 hårdkokta ägg
7 hg räkor (blir knappt hälften skalade)
2 dl majonnäs
1 dl hackad dill
Fyllning 2:
3 dl kesella 10 %
2 msk gravlaxsås
2 dl gröna ärtor
Fyllning 3:
150 g gravad lax
2 dl lätt crème fraiche
4 msk riven pepparot
Garnera med:
2 dl majonnäs
Salladsblad
200 g gravad lax i skivor
500 g räkor (blir knappt hälften skalade)
15 körsbärstomater
1 citron
5 cm gurka
Dill
Gör så här:
Skär brödskivorna rena från kanterna.
Gör sedan i ordning fyllningarna:
Fyllning 1: Skala och hacka äggen, blanda med räkor, majonnäs och dill.
Fyllning 2: Blanda ihop kesella, gravlaxsås och ärtor.
Fyllning 3: Hacka laxen och blanda med crème fraiche och pepparrot.
Lägg tre brödskivor bredvid varandra på ett fat. Bred på fyllning 1. Lägg på tre skivor i 90 graders vinkel mot det första lagret och bred på fyllning 2. Lägg på tre brödskivor och bred på fyllning 3. Lägg på de sista bröden och bred crème fraiche runt om och ovanpå tårtan. Låt tårtan stå i minst ett par timmar och dra till sig.
Garnering:
Bred majonnäs runt om och tryck fast salladsblad.
Garnera med laxskivor delade i strimlor, räkor, delade tomater, citronskivor och strimlad gurka och dill.