Allhelgona är den helg på året då vi tillsammans med människor i Sverige och världen uppmärksammar och minns dem som lämnat det här livet. En helg då vi påminner oss om att döden finns, och drabbar oss alla.
En måltid med hjortstek och gräddig pannacotta att samlas kring denna dag kan vi rekommendera.
Läs mer om Allhelgonahelgen här.
Ingredienser till sex personer:
ca 1.5 kg hjortstek
6 morötter
3 hg selleri
3 hg squash
0.5 msk timjan
1 msk olja
2 msk honung
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Sås:
spad från hjortsteken
1 msk kalvfond eller annan köttfond
1.5 dl grädde
1 msk balsamvinäger
2 tsk mjöl
Tillbehör:
Svamp, till exempel trattkantareller eller trumpetsvamp.
Kokt potatis.
Gör så här:
- Salta och peppra lite grann efter behag i en ugnsform.
- Lägg i hjortsteken och stoppa in en stektermometer med spetsen i köttets mittpunkt.
- Mät upp timjan, olja, honung, salt och peppar i en liten skål. Blanda.
- Bred ut över hjortsteken.
- Skala morötter och selleri. Skär rotsakerna och squashen i mindre bitar och lägg dem i ugnsformen vid sidan av hjortsteken.
- Häll 1,5 dl vatten i ugnsformen.
- Ställ in hjortsteken i nedre delen av ugnen i 125°C tills kött-termometern visar 62°C (mediumstekt).
- Låt köttet vila i rumstemperatur i minst 15 minuter innan du skär upp det i skivor.
- Hårdstek svampen i smör under 15 minuter.
- Gör såsen: Häll spadet från köttet i en såskastrull. Tillsätt köttfond, grädde, balsamvinäger och idealmjöl. Vispa.
- Låt koka upp under omrörning och koka ett par minuter.
- Smaka av.
- När köttet är ljummet, skär upp i skivor och servera med såsen, svampen, sellerin, morötterna och kokt potatis.