Minnesdag för den svenska slavhandelns offer är det den 9 oktober. Den 9 oktober 1847 avskaffade Sveriges riksdag transatlantisk slavhandel och de svarta slavarna på den svenska kolonin S:t Barthélemy i Västindien friköptes. Drygt 30 år senare, 1878, sålde Sverige Saint-Barthelémy till Frankrike. Läs mer här.
Fira detta med denna laxsallad.
Till fyra personer behöver du:
800 gr laxfilé
200 gr sockerärter
1 romansallad
1 pkt frysta bitar av mango
250 g röda körsbärstomater
1 pkt glasnudlar, 100 g
Sesamfrön
1 msk sesamolja
3 msk japansk soja
Till såsen behöver du:
4 msk japansk soja
2 msk sesamolja
1 vitlöksklyfta, pressad
1 cm färsk ingefära
1 tsk färsk chili
Gör så här:
- Tina upp mangon
- Ta bort skinnet från laxen och skär laxfilén i portionsbitar
- Låt laxen marinera i sojan och sesamoljan en stund
- Gör såsen: Blanda soja, en pressad vitlöksklyfta, hackad chili, ingefära och sesamolja i en skål. Rör om och ställ såsen åt sidan.
- Dela tomaterna på mitten och blanda med mangon. Riv av och skölj salladsbladen.
- Placera tre stora blad per portion på boten av en djup tallrik.
- Koka nudlarna enligt instruktionen på paketet. När nudlarna har två minuters koktid kvar, häll i sockerärtorna och koka klart.
- Häll av vattnet. Blanda nudlar, sockerärter, tomater och mango med såsen.
- Lägg upp på tallrikarna.
- Strö ut sesamfröerna på en tallrik och vänd laxen i blandningen så att alla sidor täcks. Häll sesamolja i het stekpannan och stek laxen ca 45 sek på varje sida.
- Lägg upp laxen på salladen, servera och njut.