Karibisk laxsallad med glasnudlar

Karibisk laxsallad med glasnudlar Foto: Lena Ahlström

Karibisk laxsallad med glasnudlar
Foto: Lena Ahlström

Minnesdag för den svenska slavhandelns offer är det den 9 oktober. Den 9 oktober 1847 avskaffade Sveriges riksdag transatlantisk slavhandel och de svarta slavarna på den svenska kolonin S:t Barthélemy i Västindien friköptes. Drygt 30 år senare, 1878, sålde Sverige Saint-Barthelémy till Frankrike. Läs mer här.
Fira detta med denna laxsallad.

Till fyra personer behöver du: 
800 gr laxfilé
200 gr sockerärter
1 romansallad
1 pkt frysta bitar av mango
250 g röda körsbärstomater
1 pkt glasnudlar, 100 g
Sesamfrön
1 msk sesamolja
3 msk japansk soja

Till såsen behöver du:
4 msk japansk soja
2 msk sesamolja
1 vitlöksklyfta, pressad
1 cm färsk ingefära
1 tsk färsk chili

Gör så här:

  1. Tina upp mangon
  2. Ta bort skinnet från laxen och skär laxfilén i portionsbitar
  3. Låt laxen marinera i sojan och sesamoljan en stund
  4. Gör såsen: Blanda soja, en pressad vitlöksklyfta, hackad chili, ingefära och sesamolja i en skål. Rör om och ställ såsen åt sidan.
  5. Dela tomaterna på mitten och blanda med mangon. Riv av och skölj salladsbladen.
  6. Placera tre stora blad per portion på boten av en djup tallrik.
  7. Koka nudlarna enligt instruktionen på paketet. När nudlarna har två minuters koktid kvar, häll i sockerärtorna och koka klart.
  8. Häll av vattnet. Blanda nudlar, sockerärter, tomater och mango med såsen.
  9. Lägg upp på tallrikarna.
  10. Strö ut sesamfröerna på en tallrik och vänd laxen i blandningen så att alla sidor täcks. Häll sesamolja i het stekpannan och stek laxen ca 45 sek på varje sida.
  11. Lägg upp laxen på salladen, servera och njut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *