1878 såldes ön där Sverige bedrev slavhandel

Det är nu över 140 år sedan Sverige sålde den västindiska ön Saint-Barthelémy till Frankrike. Precis som många andra länder runt om i världen ville Sverige ha en svensk koloni. En sådan hade regeringen letat efter länge. Under Gustav III:s tid slog man till.

Hamnen i Gustavia på Saint Barthélemy
Foto: Evaneggers

Ön som hör till ögruppen Små Antillerna gavs 1784 som en muta till Sverige av Frankrike i utbyte mot fria handelsrättigheter i Göteborg. St Bart tillhörde därefter Sverige i nästan 100 år (ön såldes tillbaka till Frankrike 1878). Idag är inte arvet efter Sverige direkt överdrivet starkt, men huvudstaden heter Gustavia och är uppkallad efter dåvarande svenske kungen, Gustav III.

Glädjen var i början stor över den nya ön. Dock visade det sig snart att ön var en av de minsta i Västindien (den är mindre än Visingsö i Vättern) och dessutom klippig, utan odlingsbar mark och helt utan färskvatten. Däremot sades det att ön vara utrustad med en bra hamn vilket gjorde att Gustav den III beslöt sig för att satsa på handel.

Under nära hundra år ägde Sverige ön S:t Bart i Västindien. Ön fick snabbt en nyckelroll i den brutala slavhandeln mellan Afrika och Amerika. Under öns första decennier mångdubblades den svenska slavarbetskraften på ön och i huvudorten Gustavia bytte tusentals slavar ägare.

Att köpa och sälja afrikaner, att piska sina slavar och summariskt döma dem till döden, betraktades ännu för 160 år sedan som fullständigt självklart i Sverige. Och det var endast under hot från den brittiska flottan som Sverige slutligen förbjöd slaveriet.

Gatuskylt i Gustavia
Foto: Martin Lie, Trondheim, Norway

Att ön en gång varit svensk märks bland på nationens flagga som har tre välbekanta kronor och att gator och restauranger bär svenska namn. Människorna där har dessutom starka band med vänorten Piteå.

Tillflyktsort för pirater 
Det brukade vara så att främlingar på flykt flydde till ön, som var en slags tillflyktsort för bland annat pirater (det sägs att det finns en gömd piratskatt någonstans i vikarna kring Anse de Gouvernaeur). Människor som var persona non grata drog sig till S:t Bart då ön alltid haft en rik blandning av kulturer och seder, som bildade en slags ”skyddande barriär” för skygga element.

Ett paradis för rika
S:t Bart är svenskön som blivit ett paradis för de rika och berömda på senare år. Numera är det avslappnade men exklusiva jetset-livet med lyxbåtar i hamnen, butiker som säljer dyra märkesklockor samt fina restauranger och glamorösa nattklubbar som främst dominerar sinnebilden av ön. Fortfarande anländer det dock många hit som vill fly omvärlden, men på 2000-talet är det inte längre ökända kriminella som vill fly rättvisan – utan snarare kända filmstjärnor från Hollywood, som vill fly undan medierna, som tar sin tillflykt till ön.

Karibisk laxsallad med glasnudlar
Foto: Lena Ahlström

Frukt och chili i det karibiska köket
Frukt och chili är ett ofta återkommande inslag i karibisk mat, där det bjuds både på fantastiska färger och smaker på tallriken. Sätt färg på maten och servera något ur det karibiska köket. Här presenterar vi ett recept på en laxsallad med chili och mango. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *