Bokoli, ett romskt matbröd, bakas till romska högtider. Den 8 april är det romernas nationaldag. Den 29 september är det resandefolkets högtidsdag. Dagen firas till minne av herr Antonius, som denna dag 1512 anlände med sitt stora följe till Stockholm. Det är alltså första gången som resande-romer nämns i officiella dokument.
Ingredienser för Bokoli till 8-10 personer
1,6 kg fläsk/bacon
7-8 dl vetemjöl
5 dl vatten
2 matskedar salt
2 matskedar vitpeppar
3 matskedar kajennpeppar
800 g smör
2 dl olja
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skär fläsket i skivor och hacka det noga.
- Lägg i smöret i stekpannan, låt det smälta, häll matolja i stekpannan.
- Lägg fläsket i pannan och låt det stekas väl, sänk värmen och krydda med peppar ,salt, och kajennpeppar.
- Dra pannan åt sidan och låt fläsket svalna.
- Häll vetemjöl och salt i en större gryta.
- Häll över fläsket och fettet från pannan till grytan och rör om sakta.
- Börja hälla i rumstempererat vatten lite åt gången så att det blir en fast smet som inte fastnar i grytan. Den ska vara smidig.
- Lägg smeten på ugnsplåten och sätt in i ugnen på 175 grader i ca 35 min.
- Se efter ordentligt att den inte bränns vid, ta en gaffel och känn efter så att den har blivit medelhård, låt den vara kvar 10 min.
- Ta ut plåten när bokolin är färdig och ta en kökshandduk och packa in brödet i den. Låt det svalna lite, färdigt att servera!
Servera gärna med romskt the (med frukt t.ex. äpplen). Smaklig måltid!
Recept: Rosmari Demetri Axelsson Översättning: Rosmari Demetri Axelsson och Sixten Lasseson
5 comments for “Bokoli – romskt matbröd med sidfläsk/bacon”