Sista fredagen i september är det Janssons-dagen. Här nedan är mitt eget recept som uppskattas av hela familjen.
Men vem var Jansson…? Janssons frestelse, gratängen med potatis, lök, ansjovis och grädde, finns ofta på jul- eller påskbordet och som vickning. Men varför heter rätten så?
I Wikipedia läser vi att vissa källor tillskriver operasångaren Per Adolf ”Pelle” Janzon (1844-1899) rätten. Han ska ha gjort sig känd för att bjuda på en sexa (sex centiliter snaps), öl och ansjovisgratäng. Det ska ha gjort att man kallade den här typen av gratäng för just Janzons frestelse. Men rättens namn blev inte allmänt accepterad förrän 40 år efter operasångarens död. Kuriosa om Pelle Janzon berättar att han lär ha bott permanent på Grand Hôtel i Stockholm under åren 1878-1883.
I ”Gastronomisk Kalender 1989” skrev Svenska gastronomiska akademien en annan förklaring. Den går ut på att Elvira Stigmark (1886-1953), en fru som bodde på Östermalm i Stockholm, lät kokerskan fru Sofie Pauline Brogården döpa ansjovisgratängen till Janssons frestelse på en bjudning. Anledningen ska ha varit att Elvia Stigmark ville uppkalla rätten efter en film från 1928 med namnet Janssons frestelse. I filmen hade östermalmsfruns favoritskådespelare Edvin Adolphsson huvudrollen.
Wikipedia berättar även om andra varianter på rätten. Karlssons frestelse heter den om ansjovisen byts ut mot köttfärs. En vegetarisk Janssons utan ansjovis kallas Hanssons frestelse.
Ingredienser till 4 personer
1 gul lök
Cirka 700 g potatis
125 g anjovis
3 dl grädde
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175˚C.
- Skala lök och potatis. Skiva löken tunt och fräs den i matfettet i en stekpanna.
Skär potatisen i tunna strimlor. - Varva potatis, lök och ansjovis (spar ansjovisspadet) i en smord ugnssäker form (eller flera små). Potatis i botten och överst.
- Häll på grädden och allt ansjovisspad.
- Grädda i nedre delen av ugnen 11/2-2 timmar. Om den börjar få för mycket färg, täck med aluminiumfolie.
1 comment for “Janssons frestelse på Janssons dag”