I Tchad kan det hända att man serverar zucchini tillsammans med hirs eller ris, men det är också ett gott tillbehör till kötträtter. Här är ett recept där jordnötter ger zucchini en god smak.
Tchads nationaldag är den 11 augusti – då firar landet självständighet från Frankrike 1960.
Ingredienser:
2 zucchini, ca 600 g
1-2 vitlöksklyftor
2 msk jordnötsolja
0,5 tsk pressad citronsaft
1 tsk salt eller efter smak
1 krm svartpeppar
0,5-1 dl jordnötter
Gör så här:
- Skär zucchinin i tunna skivor. Koka dem i vatten i en kastrull i 5 minuter. Låt zucchiniskivorna rinna av och torka dem med hushållspapper.
- Skala och hacka vitlöksklyftorna. Hetta upp oljan till medelvärme i en gryta. Lägg i zucchinin, vitlöken, citronsaften, saltet och pepparn. Låt dem koka på svag värme 3-4 minuter och rör om några gånger.
- Spola av eventuellt salt från jordnötterna och torka dem på hushållspapper. Hacka nötterna grovt. Rosta dem 2-3 minuter i en het torr stekpanna. Häll nötterna heta över zucchinin.