Llajwa eller Llajua, boliviansk het salsa

Llajwa är en boliviansk tomatsalsa som ofta serveras till kött, kyckling eller till ris. Här förmedlar vi ett recept från sajten rocoto.com som berättar att Llajwa uttalas ya-hwa och att denna heta salsa passar bra till många rätter, till exempel Plato Paceño – en populär rätt från La Paz. Den 6 augusti är det Bolivias nationaldag. Då kan detta kanske smaka.

Boliviansk het salsa, Llawja

Boliviansk het salsa, Llawja

Ingredienser:
4 stora tomater
Drygt ½ dl färsk italiensk persilja, hackad
¼- ½ silverlök
5 blad  Quirquiña, boliviansk koriander, en kryddväxt som liknar koriander men har en unik smak och. Den går  dock att ersätta med koriander.
1-3 locoto/rocoto, sydamerikansk pepparfrukt med svarta frön (eller annan stark chili som till exempelvis jalapeno) – beroende på hur starkt du vill ha det
1 msk olivolja
Salt och peppar efter smak

Gör så här:
Hacka och blanda alla ingredienser i en skål och servera.
Ska Llajwan serveras till en maträtt hackar du ingredienserna grovt. Hacka finare om det ska vara som dipsås till chips eller grönsaker.

Källor:
http://www.rocoto.com/2010/09/basic-bolivian-salsa/
http://www.internationalcuisine.com/bolivian-salsa/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *