Llajwa är en boliviansk tomatsalsa som ofta serveras till kött, kyckling eller till ris. Här förmedlar vi ett recept från sajten rocoto.com som berättar att Llajwa uttalas ya-hwa och att denna heta salsa passar bra till många rätter, till exempel Plato Paceño – en populär rätt från La Paz. Den 6 augusti är det Bolivias nationaldag. Då kan detta kanske smaka.
Ingredienser:
4 stora tomater
Drygt ½ dl färsk italiensk persilja, hackad
¼- ½ silverlök
5 blad Quirquiña, boliviansk koriander, en kryddväxt som liknar koriander men har en unik smak och. Den går dock att ersätta med koriander.
1-3 locoto/rocoto, sydamerikansk pepparfrukt med svarta frön (eller annan stark chili som till exempelvis jalapeno) – beroende på hur starkt du vill ha det
1 msk olivolja
Salt och peppar efter smak
Gör så här:
Hacka och blanda alla ingredienser i en skål och servera.
Ska Llajwan serveras till en maträtt hackar du ingredienserna grovt. Hacka finare om det ska vara som dipsås till chips eller grönsaker.
Källor:
http://www.rocoto.com/2010/09/basic-bolivian-salsa/
http://www.internationalcuisine.com/bolivian-salsa/