”När jag som liten grabb fiskade abborre med Evert i viken utanför Sjösala åt vi den oftast stekt, på hårt bröd. Jesper Taub, som också fiskar abborre, har en till synes outsinlig förmåga att hitta på nya sätt att tillaga denna Östersjödelikatess. En av mina favoritvarianter är denna abborre i vitt vin, som känns både svensk och fransk, klassisk och lite modern”, säger Sven-Bertil Taube.
Recept ur ”Middag med Taube” (Max Ström) av Sven-Bertil Taube och Jesper Taube.
4 portioner
- 600 g abborrfiléer, byxade
- ½ dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- smör till stekning
Smörfrästa kantareller:
- 200 g kantareller (eller trattkantareller), färska
- 1 schalottenlök
- 1 msk smör
- salt
- svartpeppar, nymald
Sås:
- 2 schalottenlökar
- 1 msk smör
- 2 dl torrt vitt vin
- 2–3 dl vispgrädde
- salt
- svartpeppar, nymald
- 1 dl gräslök, grovhackad
Tillbehör:
- lättkokta grönsaker, till exempel fänkål, blomkålsbuketter och sockerbönor
Källa: Mittkok.se