Den 5 juni är det Grundlagsdagen i Danmark. 2014 lät danska Fødevaremininsteriet danska användare utse landets nationalrätt på sociala medier. Många väntade sig att valet skulle bli smörrebröd – men efter att fler än 60.000 personer röstat visade sig vinnaren i stället vara en annan dansk klassiker: stekt fläsk med potatis och persiljesås.
4 personer
400 g fläsk i skivor
½ kg potatis
4 dl mjölk
1 dl grädde
3 msk maizena
1 tsk socker
1 knippe persilja
Salt och peppar
Så här gör du:
- Skala och koka potatisarna.
- Medan potatisarna kokas steks fläsket tills de är bruna och spröda.
- Blanda mjölk, grädde och maizena i en gryta och koka upp. Låt såsen koka till passande konsistens.
- Hacka persiljan och lägg ner hacket i grytan.
- Tillsätt socker och smaka av med salt och peppar.
- Servera det stekta fläsket med den kokta potatisen och persiljesåsen.