Surkålsdolmar och pannkakor kan det vara något att locka gommen med när Rumänien firar dagen då nationen förenades 1918 – det vill säga Rumäniens nationaldag den 1 december? Sarmale – eller surkålsdolmar – är en rätt som ofta nämns som nationalrätt, liksom desserten clatitie – pannkakor med rom och citron.
Rumänien har genom historien varit ockuperat av greker, romare, turkar, och dubbelmonarkin Österrike-Ungern. Andra europeiska länder som Frankrike, Italien, Polen och Ryssland har också påverkat språket och kulturen i Rumänien i stor utsträckning. I själva verket är det rumänska språket ett latinskt språk som latin, franska, italienska och spanska och inte slaviskt som man kanske skulle tro. Dessa blandade kulturella influenser har satt sina spår i den rumänska matkulturen som utvecklats till en egen unik kokkonst . De vanligaste rumänska örterna, kryddorna och grönsakerna är kryddpeppar, basilika, lagerblad, kummin, rotselleri, kryddnejlika, kanel, koriander, dill, libbsticka, persilja, palsternacka, rosmarin, kyndel, dragon och vanilj.
Fläsk är det mest populära köttet även om oxkött, lamm och kyckling också serveras ofta. Fiskrätter är typiska för Donaudeltat. De flesta måltider kompletteras med soppa – som är en nationell specialitet i Rumänien. Även en mängd läckra kakor förknippas med fester och helgdagar.
Här är några populära rumänska rätter:
Coirba – En syrlig soppa gjord av jästa kli, bacon, potatis och nötkött eller kyckling.
Mititei (uttalas Meech) – Köttfärsrullar med aromatiska örter.
Tochitura – En rejäl köttgryta smaksatt med lök och / eller kryddor.
Mamaliga – Tillverkad av majs, en basföda som kan framställas på en mängd olika sätt.
En rätt som ofta nämns som nationalrätt är Sarmale eller Surkålsdolmar. Här förmedlar vi Elena Dobreas recept på Sarmale cu varză murată, Surkålsdolmar alltså. Elena Dobrea kommer från Rumänien och arbetar som teknikinformatör i Lund. På lediga stunder driver hon bloggen Elenas recept.
Ingredienser för 4-6 personer:
1 kg köttfärs
1 surkål, ca 1 kg
100 g ris
1 – 2 dl vatten
2 – 3 msk tomatpasta
dill
peppar
1 – 1, 5 l vatten
Gör så här:
– Blanda färs, vatten (1 – 2 dl), peppar, dill till en lös färs. (Salt behövs inte då surkålen är tillräcklig salt)
– Dela surkålsbladen i två halvor (dela inte om bladen är små).
– Hacka 2 – 3 surkålsblad och lägg hälften på bottnen i en kastrull där dolmarna ska kokas, spara hälften.
– Fördela färsen på surkålsbladen, vik in sidorna och rulla ihop till dolmar.
– Lägg dolmarna i en kastrull, häll i vatten blandat med tomatpasta, så att det täcker dolmarna.
– Låt koka i ca 1 timme.
Servera med gräddfil och polenta.
Källor:
http://www.goromaniatours.com/about-romania/romanian-cuisine.html
http://easteuropeanfood.about.com/od/romanianmaincourses/tp/12-Traditional-Romanian-Recipes.htm
http://www.romanianmonasteries.org/romania/romanian-food
http://elenasrecept.blogspot.se/2009/01/surklsdolmar.html