Irakisk biryani med kyckling

Biryani med kyckling
Foto: Miansari66

Till fyra personer behöver du:

1 hel kyckling
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 torkat limeblad
2 lagerblad
3 msk biryanikrydda (gör egen* eller köp färdigblandad i butik)
ca 1,5  dl vermicelli (kort pasta)
1 dl pinjenötter eller mandlar
3-5 potatisar
ca 2 dl grönsaksblandning (t ex ärtor, majs, paprika, morötter, blomkål
1 dl russin (gula eller svarta)
5 dl ris
salt

Gör så här:

  1. Skölj riset noggrant och låt stå i kallt vatten i cirka 20 minuter.
  2. Dela kycklingen i 6-8 mindre bitar.
  3. Hacka lök och vitlök och lägg i en varm panna med lite olja, låt steka till löken blir mjuk och glansig. Lägg i 1 msk biryanikrydda och låt fräsa med någon minut.
  4. Salta kycklingbitarna och lägg ner i pannan. Bryn kycklingen runt om på alla sidor.
  5. Lägg ner lagerblad och torkad lime och häll på vatten så det täcker.
  6. Lägg på ett lock och låt sjuda i cirka 30-45 minuter. Kycklingen ska vara helt genomkokt. Ställ sedan pannan åt sidan.
  7. Ta en ny kastrull/stekpanna och häll i lite olja olja. Lägg ner vermicellin och stek så den får en fin brun färg, rör hela tiden så att de inte bränns. Häll på vatten och salt och låt koka till vermicellin är al dente. Sila av vattnet och ställ åt sidan.
  8. Rosta pinjenötterna (eller de skalade mandlarna) i en het och torr stekpanna.
  9. Tärna potatisen och fritera i olja till de får fin färg. Salta. Ta upp och ställ åt sidan.
  10. Under tiden potatisen friteras kan du koka riset. Häll rikligt med vatten i en stor kastrull och salta rejält. Lägg ner det avrunna riset och låt koka i cirka 5-10 minuter (känn på riset, det är klart när riset kan böjas utan att spricka och en liten hård kärna finns kvar). Häll av vattnet och skölj av med kallt vatten (det gör att det sista av stärkelsen försvinner).
  11. Lägg ner grönsakerna och russin i en gryta och låt allt bli varmt, lägg ner ris och ca 1–2 msk beryanikrydda. Rör om försiktigt så att kryddorna når överallt. Lägg på ett lock och låt stå på svag värme till riset är helt färdigt, cirka 10-15 minuter.
  12. Nu när kycklingen har svalnat kan du dra isär köttet, använd gärna händerna, det är lättast.
  13. Lägg sedan ner kycklingkött, potatis, vermicellin och pinjenötterna (eller mandeln) och blanda försiktigt. Pudra lite kanel över (inget måste). Nu kan grytan stå på ettan till det är dags att servera.

Jättegott tillsammans med turkisk yoghurt eller vanlig naturell. Dadelsås passar också bra till.

*Biryanikrydda:
1 msk kanel
1 msk gurkmeja
1 msk kryddnejlika
1 msk svartpeppar
1 msk spiskummin
1 msk kardemumma
1 msk kryddpeppar (har du lyckan att få tag i kubeberpeppar så använder du så klart det)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *