Irakiska dolmar är lite syrligare

Tätt, tätt ska dolmarna koka.
Foto: Caroline Maino

Det som utmärker den irakiska dolmar från andra dolma-rätter är att den är väldigt syrlig i sin smak. Dolmarna kan göras både av kött eller enbart med vegetarisk fyllning. Rätten finns i många länder, i olika varianter. Här i Sverige har vi t ex kåldolmar. Då brukar vi använda vitkålsblad istället för vinblad. 

 

Till fyra personer behöver du:

1 pkt vinblad – om de ligger i en saltlag kan de eventuellt behöva sköljas
4 dl ris
3 st hackade salladslökar
5 st hackade vitlöksklyftor
300 gr lammfärs (nötfärs går också bra)
3 msk torkad mynta (eller hackad färsk mynta)
1 dl hackad persilja

Kryddor 
0,5-1 msk svartpeppar
1,5-2 msk salt
2 tsk kanel
1 msk sju kryddor*
3 msk granatäppeljuice
2 tsk citronsyra
1 pressad citron
0,5 dl olivolja

Sås
2 msk tomatpuré
1 dl olivolja
Salt
Peppar

Övrigt
Potatis till botten av kastrullen för att dolmarna inte ska bränna fast
Tallrik som ska fungera som tyngd på dina dolmar, detta för att dolmarna inte ska vecklas upp av det kokande vattnet.

Sås att doppa dolmarna i 
2 dl Turkisk yoghurt
1 msk krossad mynta
1 tsk salt
0,5 pressad citron
Vitpeppar efter smak

Vinbladsdolmar rullas med en matsked fyllning.
Foto: Caroline Maino

Så här gör du: 

1. Skölj riset noggrant och låt stå cirka 20 minuter.

2. Skölj vinbladen om det behövs.

3. Blanda köttfärs, den hackade löken, köttfärsen, mynta och persilja. Häll i kryddorna och oljan och blanda väl. Smaka gärna av, det ska smaka ”för mycket” av kryddorna, gör det inte det behöver du krydda mer.

4. Skala potatis och skiva 1 cm skivor och fyll botten av kastrullen. På köpet får du en välsmakande chipsliknande potatisupplevelse.

5. Veckla ut vinblad och skär bort stjälken. Lägg 1 msk av blandningen på bladet, vik över stjälkkanten över blandningen och sedan sidokanterna, fortsätt redan rulla så spänt du kan. Placera rullen i kastrullen och fortsätt med nästa. Packa dina rullar tätt, tätt.

6. Dags att blanda ”såsen”! Rör ut tomatpurén och saltet med lite hett vatten – se till att inga klumpar av tomatpurén finns kvar. Häll sedan såsen över dolmarna och därefter olivoljan. Häll på kokande vatten till det täcker dolmarna. Lägg på fatet så att dolmarna ligger stadigt kvar. Lägg på locket och låt koka i cirka 45-60 minuter. När vattnet kokat bort kan du

låta dolmarna stå på ettan och ”gotta” till sig till det är dags att äta.

7. Blanda ihop såsen. Servera!

*Sju kryddor kan du köpa i arabiska butiker eller blanda ihop själv. Här är ingredienserna:

2 msk mald kryddpeppar
2 matskedar paprikapulver
2 matskedar mald spiskummin
1 matsked mald koriander
1 msk malda kryddnejlikor
1 tsk riven muskot
1 tsk malen kanel

Häll ner kryddorna i en lufttät burk och spar resterande mängd tills nästa gång du lagar mat från mellanöstern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *