Sommarpaj med svamp

Foto: Lena Ahlström

Karl Johan-svamp och kantareller är perfekt i en sommarpaj tillsammans med mangold, spenat, västerbottenost och vårlök.

Till fyra personer:

Pajdeg:
125 gr smör
3 dl mjöl
1/2 dl iskallt vatten

Fyllning:
65 gram mangold (en liten påse)
65 gram spenat (en liten påse)
3 dl Karl Johan-svamp (går också bra med till exempel kantareller)
1 vårlök, salladslök eller charlottenlök
1 dl persilja

Äggstanning:
4 ägg
2 dl rysk eller turkisk yoghurt
1 dl mjölk
2 dl västerbottenost eller liknande

Före äggstanningen hällts över fyllningen Foto: Lena Ahlström

När äggstanningen hällts över fyllningen Foto: Lena Ahlström

 

 

 

 

 

 

 

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär smöret i små kuber och arbeta snabbt ner mjölet.
  3. Droppa sedan i det iskalla vattnet och bearbeta degen ytterligare en kort stund.
  4. Låt degen vila i 30 minuter.
  5. Under tiden hackar du löken, mangolden och persiljan och lägger detta åt sidan.
  6. Stek upp svampen och lägg den åt sidan.
  7. Riv osten.
  8. Vispa upp äggen och rör i yoghurten. Rör därefter i osten. Salta och peppra.
  9. Tumma ut pajdegen i en ugnssäker form och förgrädda pajen i 10 minuter.
  10. Ta ut pajdegen och lägg i fyllningen, det vill säga mangold, spenat, lök, svamp och persilja
  11. Häll över äggstanningen och grädda pajen i 40 minuter.

Servera pajen tillsammans med grönsallad och tomater.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *