Karl Johan-svamp och kantareller är perfekt i en sommarpaj tillsammans med mangold, spenat, västerbottenost och vårlök.
Till fyra personer:
Pajdeg:
125 gr smör
3 dl mjöl
1/2 dl iskallt vatten
Fyllning:
65 gram mangold (en liten påse)
65 gram spenat (en liten påse)
3 dl Karl Johan-svamp (går också bra med till exempel kantareller)
1 vårlök, salladslök eller charlottenlök
1 dl persilja
Äggstanning:
4 ägg
2 dl rysk eller turkisk yoghurt
1 dl mjölk
2 dl västerbottenost eller liknande
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär smöret i små kuber och arbeta snabbt ner mjölet.
- Droppa sedan i det iskalla vattnet och bearbeta degen ytterligare en kort stund.
- Låt degen vila i 30 minuter.
- Under tiden hackar du löken, mangolden och persiljan och lägger detta åt sidan.
- Stek upp svampen och lägg den åt sidan.
- Riv osten.
- Vispa upp äggen och rör i yoghurten. Rör därefter i osten. Salta och peppra.
- Tumma ut pajdegen i en ugnssäker form och förgrädda pajen i 10 minuter.
- Ta ut pajdegen och lägg i fyllningen, det vill säga mangold, spenat, lök, svamp och persilja
- Häll över äggstanningen och grädda pajen i 40 minuter.
Servera pajen tillsammans med grönsallad och tomater.