Att göra müsli är riktigt kul och du kan få den perfekta blandningen med allt du tycker om. Här är mitt eget recept som jag ibland kompletterar med 1 dl kokosflingor.
Motsvarande 800 gram färdig müsli
10 dl havregryn
3 dl rågflingor
2 dl pumpakärnor
1,5 dl solroskärnor
0,5 dl rörsocker
1 dl hasselnötter
3 msk rapsolja (varav 1 msk till att smörja plåten med)
2 msk honung
0,5 dl vatten
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader
- Pensla en bakplåt med 1 msk rapsolja
- Strö havregryn i ett lager över hela plåten
- Strö över rågflingor i ett nytt lager
- Strö över pumpakärnor i ett nytt lager
- Strö över rörsocker i ett nytt lager
- Koka upp vattnet och låt det svalna
- Hacka under tiden hasselnötterna i stora bitar
- Lös upp honungen i vattnet
- Tillsätt resten av rapsoljan
- Tillsätt hasselnötterna till vätskan
- Fördela vätskan med hasselnötterna över det översta lagret på plåten och rör om så att alla ingredienser blandas väl
- Låt müslin rostas i ugnen under 10 minuter
- Tag ut plåten, rör om, och låt müslin rostas i ugnen i ytterligare 5 minuter
- Låt müslin svalna innan du häller upp den i en burk eller en påse
- Om du använder en burk, se till att inte lägga på locket helt. Fukt kvar i müslin kan orsaka mögel ifall den förvaras för tätt.