Idag är det mors dag, i morgon också, liksom på söndag och tisdag samt på torsdag i olika länder i världen. En fars dag har också smugit sig in i veckan. Inte behöver de fina presenter, det räcker väl gott att slå en signal eller hälsa på och ge puss. I morgon inleds fastemånaden Ramadan för muslimer. Det är en av flera religiösa högtider från olika religioner att uppmärksamma. Bland mycket annat har även nio länder nationaldag – bland annat ett grannland, vilket…? Vi förmedlar recept till nio av länderna. Har du tips på recept till de andra två? Hör gärna av dig till oss: info@kultursmakarna.se.
I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:
Fredag 26 maj
Georgiens nationaldag – firar självständighet från Ryssland 1918. Datumet härrör sig från Georgiens korta självständighet från det ryska imperiet som inleddes den 26 maj 1918 fram till 25 februari 1921, då landet åter införlivades av Ryssland som Sovjetrepublik. Georgien levde sedan under sovjetiskt styre fram till den 9 april 1991, då man formellt utträdde ur unionen och förklarade sig självständigt igen. Vi tipsar om Chinkali, som är en vanlig rätt i Georgien, speciellt i den östra delen.
– Mors dag i Polen.
– The National Sorry Day, Australien. Australiens urbefolkning Aboriginerna uppmärksammas för de övergrepp de utsatts för sedan britterna började bosätta sig på ön på 1700-talet. En rätt att avnjuta tillsammans då denna viktiga dag uppmärksammas skulle kunna vara en Pavlova, en tårtliknande efterrätt av maräng.
– Kristi kropps och blods högtid (katoliker). Högtiden kallas även för Corpus Christi och firas bland annat med processioner för att hylla eukaristin, nattvarden.
Lördag 27 maj
– Mors dag i Bolivia
– Muffinsens dag* Firas på många håll i världen, läs historien och baka muffins.
– Ostens dag
– Fastemånaden Ramadan inleds (muslimer). Att fasta är en av islams fem grundpelare och det görs under hela månaden ramadan. Från solens uppgång till dess nedgång får man vare sig äta eller dricka. Fastan bryts på kvällen genom att man äter dadlar och dricker mjölk tillsammans. En praktiserande muslim ska leva så enkelt som möjligt och försöka ägna all sin vakna tid åt tillbedjan och andlig utveckling. Ramadan är också en tid för givmildhet och förlåtelse, berättar Multireligiösa almanackan. Vi förmedlar ett recept på Sambossa som Tasteline tipsar om.
Söndag 28 maj
Azerbajdzjans nationaldag – firar självständighet från Ryssland 1918. En typisk maträtt i Azerbajdzjan är Dushbara. Här är receptet ifall du vill pröva.
Etiopiens nationaldag – här förmedlar vi recept på Doro Wat – både etiopisk och eritreansk kycklinggryta samt Injera – både etiopiskt och eritreanskt surdegsbröd.
Nepals nationaldag – firar republikens dag. Mat och fest detsamma i Nepal – här finns 5 recept du kan pröva om du vill.
– Internationella burgardagen *
– Mors dag i Sverige, Algeriet, Dominikanska republiken, Frankrike, Madagaskar, Marocko, Haiti, Mauritius, Senegal, Tunisien (firas oftast sista söndagen i maj). Rosorna till mor kan bli en härlig efterrätt Youghurtmousse med rosenbladsmarmelad.
Måndag 29 maj
– Bahá´u´lláhs bortgång (bahá´íer)
Tisdag 30 maj
Anguillas nationaldag, Anguilla Day* – början på revolutionen i den västindiska ön Anguilla 1967.
– Mors dag i Nicaragua* – Gallo Pinto är Nicaraguas nationalrätt – här är receptet.
– Drakbåtsfesten (Kina) – Den firas med starka färger, ljus och ljud. Festivalen infaller ofta i juni. Draken är en viktig symbol – för visdom och styrka – i Kina. Kineser samlas vid stora sjöar och tävlar i kappsegling i drakprydda båtar. Zongzi (粽子)– ett slags klibbigt ångkokt ris som är invirat i bambublad – äts under denna högtid.
Onsdag 31 maj
– Internationella dagen mot tobak (FN)*
– Shavuot – Veckofesten (judar). Veckofesten är en skördefest för årets första frukter och man dekorerar synagogan med löv och blad. Högtiden firas också till minne av den dagen då Torah, den judiska lagen och heliga skrift, mottogs av Moses vid Sinai berg. I år pågår Shavuot från solnedgången den 30 maj till solnedgången den 1 juni. Bland de rätter som brukar ätas vid shavout intar ostkakan en hedersplats. Här förmedlar vi två recept – ett lättare och ett svårare.
Torsdag 1 juni
Samoas nationaldag
– Mjölkens dag – Smarrig smoothie – eller mjölkdrink – är bra till mellis, när man vill ha något gott och nyttigt eller vill fira mjölkens dag 1 juni. Det finns säkert hur många smoothierecept som helst. Här är ett vi tycker om.
– Mors dag i Mongoliet (mors och barns dag)*
– Internationella barndagen (Kina och många slaviska länder, till exempel Polen och Ryssland)
Fredag 2 juni
Italiens nationaldag – firar att landet blev republik 2 juni 1946. Italiens nationaldag är värd att fira med en äkta italiensk Pasta al Pomodore – pasta med tomatsås. Eller kanske med en pizza från Ligurien. Eller varför inte med Gnudi di Maremma som gärna tillreds i den toscanska regionen Maremma.
Lördag 3 juni
– Jesu heliga hjärtas dag (katoliker). Denna högtid firas tredje fredagen efter pingst. Hjärtat symboliserar Jesus kärlek till människosläktet och är därmed även en påminnelse om Guds barmhärtighet, eftersom Jesus är både Gud och människa.
– Pingstafton (katoliker och protestanter).
Söndag 4 juni
Tongas nationaldag* – Ota ika, rå marinerad fisk, är Tongas nationalrätt.
– Internationella dagen för barn som blivit offer för aggression (FN)*.
– Maria Elisabeth Hesselblads helgondag (katoliker).
– Pingstdagen (katoliker och protestanter). Pingst är en kristen högtid som firar att den helige Ande gav sig tillkänna för apostlarna i Jerusalem. Pingst är 50 dagar efter påsk och tio dagar efter Kristi himmelsfärd. Enligt Bibeln var detta första gången tungotal förekom (ett tecken på uppfyllelse av Helig Ande) och den dagen döptes nästan 3 000 människor i Jesu namn till syndernas förlåtelse. Den kristna kyrkan anses ha fått sin begynnelse i och med pingstdagen.
– Fars dag i Litauen (firas första söndagen i juni)
Måndag 5 juni
Danmark – Grundlagsdagen, firar att landet skrev sin första grundlag 5 juni 1849. Egentligen har inte Danmark någon officiell nationaldag, men den 5 juni är det Danmarks grundlagsdag som också brukar benämnas dansk nationaldag. Visst tänker man på danska smörrebröd när man vill hitta något smaskigt som kan representera denna dag? 2014 lät danska Fødevaremininsteriet danska användare utse landets nationalrätt på sociala medier. Många väntade sig att valet skulle bli smörrebröd – men efter att fler än 60.000 personer röstat visade sig vinnaren i stället vara en annan dansk klassiker: stekt fläsk med potatis och persiljesås.
– Världsmiljödagen (FN)* Detta är en av de viktigaste FN-dagarna. Med tanke på den globala uppvärmningen måste alla ta sitt ansvar. Det finns mycket vi kan göra. Att själva leva miljövänligt är förstås bra, men minst lika viktigt är att ställa hårdare krav på världens makthavare skriver Mångkulturella almanackan.
– Alla vänners dag*
– Annandag Pingst (katoliker och protestanter).