Pindakoekjes – jordnötskakor till nederländska kungens dag

Ordet cookie – som finns i internetvärlden liksom kakvärlden – kommer ursprungligen från det nederländska ordet koekje som betyder ”liten kaka”
Pindakoekjes – jordnötskakor – är väldigt populära i Nederländerna. Så dessa småkakor kan passa bra att göra till den 27 april när Nederländerna firar nationaldag i en explosion av orange i samband med att kungen, Willem-Alexander, fyller år.
Här förmedlar vi ett recept från sajten smulweb.nl.

Pindakoekjes Foto från smulweb

Pindakoekjes
Foto från smulweb

Ingredienser för 20 pindakoekjes:
125 g mjukt smör (plus extra till smörjning)
150 g krispigt jordnötssmör
75 g osaltade skalade jordnötter (för att få kakorna extra knapriga, strö på grovt brunt socker före gräddning)
225 g socker
1 ägg, lätt vispat
150 g mjöl, siktat
1/2 tsk bakpulver
nypa salt
Gör så här:
Smörj två bakplåtar med lite smör, eller använd bakplåtspapper.

Rör ihop smör och jordnötssmör. Blanda i sockret och rör om väl.

Tillsätt det lättvispade ägget lite i taget tills allt är väl blandat.

Sikta mjöl, bakpulver och salt i jordnötsblandningen.

Lägg i jordnötter och knåda med fingrarna till en mjuk deg.

Slå in i plastfolie och lägg i kylskåp i 30 minuter.

Forma degen till 20 bollar och lägg på bakplåtar med lite avstånd emellan så att de kan breda ut sig under gräddningen. Tryck lite på bollarna för att platta till dem något.

Grädda 15 min eller tills de är gyllenbruna i en förvärmd ugn på 190 Cº och låt dem svalna på galler.
Källa:
http://www.smulweb.nl/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *