Feijoada med kyckling – Brasiliens nationalrätt

Feijoada med kyckling
Foto: Lena Ahlström

Basmaten i Brasilien består av ris och bönor som oftast äts med kyckling, fisk eller kött. Feijoada är landets nationalrätt.

För fyra personer:
1 stor ekologisk kyckling (hel)
100 g rökt sidfläsk
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
5 dl torkade svarta bönor (som blötläggs)
1/2 chipotle
1 msk paprikapulver
1 knippe persilja
flingsalt
svartpeppar från kvarn
olivolja

Tomatsalsa:
2 bifftomater
1 liten rödlök
1 msk olivolja
¼ vitlöksklyfta
flingsalt
1 knippe italiensk basilika

Till servering:
jasminris för 4 personer
3 dl gräddfil
limefrukt

  1. Skölj svarta bönor och blötlägg dem i åtta timmar eller över natten.
  2. Hacka vitlök, lök och persilja. Skär sidfläsket i tärningar.
  3. Klyv den hela kycklingen i 4 eller 8 bitar och lägg på ett fat.
  4. Salta kycklingen rikligt och strö över paprikapulver, svartpeppar och olivolja. Lägg på lite lök och persilja.
  5. Hetta upp en stor gryta med lite olivolja i botten och stek på sidfläsket. Lägg i kycklingen och bryn den tills den får lite färg. Gör gärna detta i omgångar.
  6. Lägg i hackad lök, vitlök, persilja och bönor tillsammans med kycklingen.
  7. Häll på vatten så att det täcker kycklingen och lägg i torkad chipotle.
  8. Låt puttra under lock i 1 1/2-2 timmar.
  9. Under tiden, gör tomatsalsan. Finhacka tomat och rödlök och blanda med olivolja, riven vitlök och flingsalt. Hacka till sist i basilika.
  10. Koka riset enligt förpackningen.
  11. Servera feijoadan med ris, tomatsalsa och en klick gräddfil.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *