Tsoler valde ”familjelandet” Sverige

Tsoler Ghshranian Foto: Lena Ahlström

Tsoler G
Foto: Lena Ahlström

Tsoler Ghshranian flydde tillsammans med en syster och en bror från krigets Syrien till Sverige för två år sedan. Då hade kriget pågått i tre år och föräldrarna anlitade människosmugglare för sina barns flykt. 

– Familjen valde Sverige som tillflyktsort eftersom vi hade hört att Sverige skulle vara ett jämställt land och det bästa landet att skaffa familj i, säger Tsoler. Det är ett riktigt ”familjeland” och svenskarna är otroligt fina och hjälpsamma människor.

Tsolers familj är nu spridd i tre länder. Medan en syster bor i Stockholm, bor en bror i Eskilstuna och en annan syster i Schweiz. Föräldrarna är kvar i Hama, dryga 12 mil söder om Aleppo. Det tog syskonen ett drygt år att ta sig till Sverige, en mycket prövande resa. Nu har de alla tre fått uppehållstillstånd här och gör sitt bästa för att få jobb och börja leva sina liv.

Tsoler minns familjelivet innan familjen splittrades:

– Familjen är väldigt viktig för mig, säger Tsoler. Det är relativt lugnt i Hama jämfört med till exempel Aleppo, men självklart är jag orolig för att något ska hända mina föräldrar och andra släktingar. Och förstås även vännerna som finns kvar i Syrien.

Tsoler saknar sina föräldrar och den tid när familjen ännu kunde samlas kring en måltid och ha trevligt tillsammans.

– När familjen samlades ett par gånger i månaden runt middagsbordet drog måltiden alltid ut på tiden, säger Tsoler. Vi skulle ju sjunga en massa sånger också. Jag älskar att sjunga och försöker nu hitta en lämplig kör att sjunga i.

Fick studera i de bästa skolorna i Aleppo
Tsoler är utbildad kemist, har hunnit jobba ett halvår i Libanon under sin flykt och praktiserat på Apoteket i Sverige under en kortare period. Hennes föräldrar lät sina barn studera i Aleppo där det fanns flera bra skolor, inte minst för människor med armeniskt ursprung.

– Våra föräldrar tyckte det var viktigt att vi kunde gå i skolor där vi kunde prata armeniska och inte bara arabiska, säger Tsoler. Jag har studerat tillämpad kemi och söker nu jobb inom läkemedelsbranschen.

Akvarell av Tsoler Ghshranian Foto: Tsoler Ghshranian

Akvarell av Tsoler Ghshranian
Foto: Tsoler Ghshranian

När Tsoler inte söker jobb målar hon tavlor i akvarell och akryl. I Eskilstuna, som var hennes första vistelseort, när hon var nyanländ i Sverige, har hon haft två utställningar, varav en tillsammans med svenska konstnärer. Nu samlar hon sig för en tredje. Denna gång siktar hon på Stockholm. Tsoler har en driven teknik, men drömmer ändå om att vidareutveckla sitt akvarellmåleri. En kurs står därför högt på önskelistan.

– Men det jag önskar mest av allt är förstås att återse mina föräldrar, säger Tsoler.

Armeniens självständighetsdag 21 september
Med föräldrar med rötter i Armenien är självständighetsdagen från Sovjetunionen den 21 september en viktig dag att uppmärksamma. I år är det 25 år sedan det numera väldigt mycket mindre Armenien fick sin självständighet erkänd.

Men den viktigaste dagen på året är ändå den 24 april, den dag för 101 år sedan då turkarna mördade 1,5 miljoner armenier och jagade ut tiotusentals andra från landet. En av dem var Tsolers farfars far som vandrade från Armenien till Syrien och slog sig ner i Aleppo, som ligger nära den tidigare gränsen till Armenien.

Den 24 april är en minnesdag som högtidlighålls med tal, musik och tända ljus. Det är en viktig minnesdag då armenier och människor med armeniskt ursprung samlas på centrala platser runt om i världen. Tal hålls, musik spelas och ljus tänds. Och man minns den brutala perioden som utspelade sig 1915.

Läs mer> Armeniens självständighet 25 år

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *