Åtta nationaldagar radar upp sig de närmsta tio dagarna, bland dem Rysslands, Storbritanniens och Islands – till dessa tre tipsar vi om maträtter. Sikher högtidlighåller Guru Arjan som dog martyrdöden snart och några dagar senare börjar den muslimska fastemånaden Ramadan. Världsdagen för bekämpning av ökenutbredning och torka är det också. Då kanske en sandkaka som smälter på tungan kan passa. Även picknick-dagen infaller snart – kika i ”Vår kalender”. Det drar så smått även ihop sig till midsommar.
Den gångna veckan har vi berättat att det i år är tio år sedan Sveriges nationaldag den 6 juni blev officiell helgdag, att det var festival i smaker när 25 personer med rötter i elva länder träffades Kultursmakarna ordnade en internationell matknytis i samarbete med Internationella Bekantskaper. I måndags uppmanades vi att fira världshavsdagen och att inte skita i haven. När Åland firade sin självstyrelsedag åts säkert en del ålandspannkaka med sviskonkompott och grädde. En ny studie på Sahlgrenska som visar att kadmium kan ge upphov till åderförkalkning har vi noterat. Vi har även berättat hur Kompis Sverige hjälper till att öppna dörrar för nya svenskar. Guds hus och dess vänförening i Nacka arbetar för dialog mellan religionerna .
I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:
Fredag 12 juni
Filippinernas nationaldag*
Rysslands nationaldag*. Blinier är ryska boveteplättar och en av de rätter som är mest synonym med det ryska köket. Borsjtj – den ryska rödbetssoppan – är nyttig och god.
– Världsdagen mot barnarbete (ILO)*
– Jesu heliga hjärtas dag (katoliker). Denna högtid firas tredje fredagen efter pingst. Hjärtat symboliserar Jesus kärlek till människosläktet och är därmed även en påminnelse om Guds barmhärtighet, eftersom Jesus är både Gud och människa.
Lördag 13 juni
Pitcairnöarna (firar andra lördagen i juni)
Storbritannien – firar drottningens officiella födelsedag andra lördagen i juni (saknar officiell nationaldag). Fira med Roastbeef med Yorkshirepudding – Englands nationalrätt – om du vill.
Sankta Helena (firar andra lördagen i juni)
Söndag 14 juni
Falklandsöarna* – firar befrielsedag
– Mors dag i Luxemburg (firar andra söndagen i juni)
Måndag 15 juni
– Fars dag i Afghanistan, Chile, Etiopien, Turkiet med flera länder.
Tisdag 16 juni
– Guru Arjans martyrdag (sikher). Guru Arjan, den femte gurun, torterades till döds för sin tros skull. För att minnas hans lidande och hans budskap om tolerans bjuds alla människor, oberoende av tro eller hudfärg, på svalkande dryck. Många sikhiska läkare utför gratis hälsoundersökningar den dagen berättar Multireligiösa almanackan. Kachi Lassi är en härligt uppfriskande dryck med bara tre ingredienser som sikherna gärna bjuder medmänniskor på denna dag.
Onsdag 17 juni
Islands nationaldag* – firar självständighet från Danmark 1944. På Island äter man naturligt nog ofta fisk. Varför inte grilla långarygg på Islands självständighetsdag den 17 juni?
– Världsdagen för bekämpning av ökenutbredning och torka (FN)*. En sandkaka som smälter på tungan kan passa för att uppmärksamma dagen.
Torsdag 18 juni
Seychellernas nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1976.
– Internationella picknickdagen*. Frukt, vattenmelon skuren i kuber, ostar och gott bröd är käkigt på picknick – och krabbelurer och urgoda rullar med rökt lax och selleri, kanske även en hallon- och banansmothie och varför inte göra en Quiche Lorraine.
– Fastemånaden Ramadan inleds (muslimer). Att fasta är en av islams fem grundpelare och det görs under hela månaden ramadan. Från solens uppgång till dess nedgång får man vare sig äta eller dricka. Fastan bryts på kvällen genom att man äter dadlar och dricker mjölk tillsammans. En praktiserande muslim ska leva så enkelt som möjligt och försöka ägna all sin vakna tid åt tillbedjan och andlig utveckling. Ramadan är också en tid för givmildhet och förlåtelse, berättar Multireligiösa almanackan. Vi förmedlar ett recept på Sambossa som Tasteline tipsar om.
Fredag 19 juni
– Midsommarafton – Sedan urminnes tider firar vi sommarsolståndet – årets längsta dag och en natt så kort att den knappt märks. Fira med sill, jordgubbar – en pavlova med jordgubbar till exempel och dans runt majstången.
– Juhannus. midsommar (Finland)
Lördag 20 juni
– Midsommardagen
– Världsdagen för flyktingar (FN)*. Överlevnad, arbeta, ett rimligt liv med trygghet och frihet för tanken. Det är grundläggande behov som får människor att bryta upp och lämna nära och kära, hem och ägodelar. Hur mycket av dina saker får plats i en plastpåse? Frågar Mångkulturella almanackan.
– Drakbåtsfesten (Kina)
Söndag 21 juni
Grönlands nationaldag* – firar självständighet från Danmark 1979.
– Fars dag* i Libyen, Syrien
– Sommarsolståndet – I nästan alla kulturer och på alla kontinenter hittar vi högtider kring solstånden. Här i Norden har midsommar firats sedan urminnes tider.
– Willakuti, Andinskt nyår (aymaraindianer)
Måndag 22 juni