Jag hade bjudit hem alla mina bästa vänner för att de skulle få träffa min nya pojkvän. På menyn stod gurksoppa och lammstek. Ingen av rätterna hade vi någonsin lagat tidigare.
Gästerna kom, var nyfikna och fnittriga. Då gurksoppan serverades några drinkar senare lade sig tystnaden som en våt filt över den uppslupna stämningen.
Efter en stund upphöjde en av gästerna sin stämma och sade mycket eftertänksamt. ”Det stämmer, gurka består till 96 procent av vatten”.
Denna kommentar fick en förlösande effekt och stämningen kom snabbt på topp igen. Jag och pojkvännen blev tillfrågade om hur vi lagat soppan och upptäckte att vi glömt att lägga i de gurkskivor som skulle piffa till smaken strax före serveringen.
Inte någon gång under vårt 35-åriga äktenskap har vi lagat gurksoppa igen. Men nu har jag i alla fall letat fram ett recept som kan passa att fira med på Vattendagen den 22 mars. Den här lär vara mild men ändå smaka gurka.