På Balkan är en kall soppa – eller flytande sallad – populär på sommaren. Tarator är en yoghurtsoppa, förrätt eller sås som gärna äts i det tidigare Ottomanska riket. För det mesta ingår valnötter, vitlök och yoghurt eller tahini samt ofta gurka, örter och vinäger eller citronsaft. I sällsynta fall kan gurkan bytas ut mot morötter eller sallad.
Turkisk eller Levantinsk tarator är ofta en sås gjort på tahini och inte yoghurt som ofta serveras till fisk eller stekta skaldjur.
I Bulgarien är tarator en populär meze (förrätt). Den serveras också som tillbehör tillsammans med bulgarisk Shopskasallad till många måltider. En salladsversion av tarator kallas för ”snövitsallad” eller torr tarator. För att göra den utesluts vattnet i receptet.
Den 1 mars firas Baba Marta – välkommen våren – i Bulgarien och den 3 mars är det landets nationaldag
Ingredienser för fyra personer:
8 dl – 1 l tjock, fet bulgarisk eller turkisk yoghurt
2 ½ -5 dl kallt vatten (mängden beror på hur tjock yoghurten är)
2 gurkor
4-6 vitlöksklyftor
½ – 1 dl hackad färsk dill
en näve grovhackade valnötter
½ dl olja, antingen oliv-, raps- eller solrosolja
eventuellt en skvätt vitvinsvinäger eller citronsaft
salt
Gör så här:
Skala gurkan och tag bort kärnorna och tärna. Riv eller hacka vitlök och dill fint, grovhacka valnötterna.
Lägg alla ingredienser i en stor bunke och häll på yoghurten. Tillsätt vatten och blanda ihop till en lagom tjock soppa. Smaka av med salt, olja och vitvinsvinäger.
Kyl soppan minst en timme innan du serverar så att smakerna får gifta sig ordentligt. Ringla lite olja på soppan innan du serverar.
Lägg isbitar i soppan om den inte är kall nog.
Servera med en stor skiva gott bröd med knaprig yta och bulgarisk fetaost.
Det går också bra att toppa med valnötterna. Hårdrostade, skivade, mandlar är också gott, istället for valnötter, tipsar Tasteline.
Källor:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tarator
http://www.bulgarien-rezepte.info/
http://www.grouprecipes.com/
http://www.tasteline.com/Recept/tarator_-_bulgarisk_yoghurtsoppa