Ukrainas självständighetsdag är en allmän helgdag i Ukraina, och firas 24 augusti till minne av Ukrainas självständighetsförklaring från Sovjetunionen 1991. En rätt som är populär i Ukraina är Soljanka.
Soljanka är en gryta gjord på stuvad kål med antingen svamp eller kött. Soljanka härstammar från Ryssland och Ukraina. Troligtvis finns ursprunget i 1600-talets Ukraina.
Man skiljer på tre sorter beroende på huvudingrediensen: kött, fisk eller svamp. I alla varianter ingår sur gurka. Ofta finns även kål, gräddfil och dill med. Vid tillagning kokas först gurkans buljong och sedan tillsätter man kött- eller fiskbuljong samt alla andra ingredienser.
Grytan garneras oftast med lite gräddfil eller citronskivor.
Här är ett receptet på Soljanka-soppa:
Du behöver:
Beräknad till 2 liters kastrull:
Du behöver:
1 dl riven ost (jag använde Edamer av Milko, utan tillsatser och konserveringmedel)
2 dl keso
1 dl krossade linfrön
1 dl kokosnötmjöl
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 tsk kummin (hela frön)
1 msk psyllium frön
5 ägg
1. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål.
2. Vispa ägg poröst. Tillsätt riven ost och keso.
3. Blanda ner de torra ingredienserna.
4. Häll ut smeten i en mindre ugnsäker form klädd med bakplåtspapper.
5. Grädda 175 grader, ca 30-40 minuter eller tills brödet är klart. Känn med en trästicka.
6. Låt svalna och skär i rutor.
Första gången man firade var 16 juli 1991, då på dagen ett år efter Ukrainas statssuveränitetsförklaring accepterats av Verchovna Rada 1990. Men då självständigheten utropades, och bekräftades vid en folkomröstning den 1 december 1991, flyttades datumet.
Sedan 2004 firas 23 augusti som Ukrainas nationalflaggas dag, som förberedelse för firandet av självständighetsdagen.