I Ryssland äter många pannkakor till frukost på helgen. De äts också ofta till mellanmål eller som efterrätt. Te är den traditionella drycken till. Ryska pannkakor är något tjockare än franska crèpes även om de är ungefär lika stora. Jämfört med nederländska och amerikanska är de betydligt tunnare. Tillbehören och fyllningarna i ryska pannkakor är också helt andra.
Till matiga pannkakor är det ofta fyllningar som potatismos blandat med gräslök och gräddfil eller olika typer av fisk- och potatisfyllningar. Kaviar är en annan – lite dyrare – fyllning.
När Kultursmakarna arrangerade en rysk afton med matlagning och språkträning var en av fyllningarna ryskorna Alina och Olga valt rökt skinka och ost skurna i små tärningar. De hade även med sig kaviar av aubergine som tillbehör. Pannkakorna fylldes med tillbehör, veks ihop och värmdes sedan i stekpannan igen strax innan de serverades.
Te är drycken nummer ett till ryska pannkakor.I
ngredienser till ryska pannkakor:
5 dl mjölk
3 ägg
280g (2 ¼ koppar) mjöl
1-2 msk socker
1 tsk salt
3 msk vegetabilisk olja eller solrosolja
Smör
Knäck äggen i en skål. Tillsätt socker (1 msk för salta pannkakor, 2 för söta) och salt. Blanda försiktigt tills allt är väl blandat.
Tillsätt 2 dl mjölk och rör om.
Sikta ner mjölet och blanda till en jämn smet.
Häll i resten av mjölken och rör om tills allt är väl blandat.
Tillsätt olja och rör om.
Låt smeten vila i 20 minuter.
När pannkakans kant börjar se torr och lite gyllene ut är det dags att vända den med en tunn spatel. Stek lika länge eller lite kortare och vänd upp pannkakan på en stor tallrik. Lägg på en liten klick smör.
Lägg på en klick fyllning och vik pannkakan ordentligt runt fyllningen så att den inte kan rinna ut. Det går att hålla pannkakorna varma i ugn eller värm dem i stekpanna just före servering.
Här förmedlar vi ett även ett recept för Blinier, ryska boveteplättar, som också kan avnjutas med många olika tillbehör – kaviar och lök eller hallonsylt och grädde och mycket mer.