Hasselbackspotatis är en typ av ugnsbakad potatis, där potatisarna ungefär halvvägs igenom är skurna i tunna skivor, och smör, ströbröd och mandelspån har lagts ovanpå potatisen. Den här sortens potatis är alltid god, men kanske särskilt den 26 oktober på potatisens dag.
Hasselbackspotatisen skapades 1953 av Leif Elisson från Värmland, som var kockelev på restaurang Hasselbacken på Djurgården i Stockholm.
Ingredienser 4 portioner:
8-12 potatisar
salt
3 msk smör
0,5 dl ströbröd
ev mandelspån
Gör så här:
Sätt på ugnen på 225-250 grader.
1.Ta fram smöret så det blir rumsvarmt. Skala potatisen och skär den i tunna skivor men inte helt igenom. Om man lägger potatisen t.ex. i en träsked så kan man skära utan att riskera skära igenom helt.
2.Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en ugnssäker form. Använd gärna bakplåtspapper så slipper du diska.
3.Bred på smör på varje potatis. Det går lätt om smöret är rumsvarmt.
4.Ställ in potatisen mitt i ugnen i 225°C i 25 minuter.
5.Ta ut potatisen från ugnen och bred på ytterligare smör som smälter ner i skårorna. Strö på salt och ströbröd.
6.Ställ in potatisen i ugnen igen och baka ytterligare minst 20 minuter eller tills den är mjuk, känn med en provsticka.
(Oftast tar det drygt en timme (totalt tid) innan potatisen är klar. Tiden det tar beror på potatisarnas storlek och sort.)
1 comment for “Hasselbackspotatis”