Åländsk hembygdsrätt är som ett lokalt medborgarskap på Åland. Alla som föds på Åland där den ena föräldern har hembygdsrätt får automatiskt den rättigheten. Inflyttade som bott i mer än fem år på Åland och som har tillfredsställande kunskaper i det svenska språket kan ansöka om hembygdsrätt. Det har Yvonne Lindau och hennes man gjort i år har nu blivit beviljade hembygdsrätt på Åland.
På Självstyrelsedagen den 9 juni bjuds alla som blivit beviljade åländsk hembygdsrätt efter att de bott i landet i fem år inbjudna till lagtingets plenisal i Mariehamn. Nu är Yvonne och hennes man upptagna på annat håll då, men tycker ändå att det känns högtidligt att de fått inbjudan.
Hembygdsrätten är en förutsättning för att man ska kunna rösta, kunna vara valbar och rätten att äga egendom i landskapet. Man måste även ha hembygdsrätt för att kunna bedriva näring på Åland. Inskränkningar i rätten att äga fast egendom har tillkommit i syfte att bevara jorden i den åländska befolkningens ägo.
– På Självstyrelsedagen blir det uppvaktning vid Julius Sundbloms staty. Julius Sundblom var chefredaktör och politikern som kämpade för Ålands återförening med Sverige, berättar Yvonne.
– Själva firandet äger rum i lagtingets plenisal med välkomsthälsning till nya ålänningar, underhållning, utdelning av Stipendier ur Ålands Självstyrelses 75-års jubileumsfond. Så sjungs Ålänningens sång. Lyssna gärna på den på YouTube.
Åland är en självstyrande region i Finland med omfattande autonomi
Ålands eget parlament, lagtinget har bland annat rätt att besluta om undervisning, kultur, hälsovård, näringsliv, polis, post, radio och tv, miljöfrågor samt kommunalförvaltning.
Frågor om utrikespolitik, civil- och straffrätt, domstolar, tullväsendet och statsbeskattningen är dock på Finlands riksdags ansvar, och för att kunna se till sina intressen även i de sammanhangen representeras Åland alltid av en ledamot i riksdagen. Gällande alkoholtillgänglighet och restriktioner gäller samma regler på Åland som i övriga Finland.
Enligt självstyrelselagen är landskapet Åland enspråkigt svenskt. Det betyder bland annat att ämbetsspråket är svenska i landskapets, kommunernas och statens förvaltning på Åland. Skrivelser och andra handlingar som statliga myndigheter sänder till Åland skall likaså vara på svenska. Undervisningsspråket i de skolor som finansieras med samhällsmedel är svenska.
Många ålänningar ville tillhöra Sverige
Självstyrelsen grundar sig i en tvist mellan Sverige och Finland (Ålandsfrågan) om de åländska öarnas politiska tillhörighet, det vill säga om Åland skulle tillhöra Finland eller Sverige. Lösningen på Ålandsfrågan som kallas Ålandsmodellen används som ett prejudikat för en framgångsrik lösning på en mellanstatlig konflikt.
Självstyret är en del av det minoritetsskydd som getts Åland i internationella fördrag. För att leva upp till dessa fördrag har Finland en självstyrelselag som reglerar Ålands självstyrelse. Självstyrelselagen antas och ändras av Finlands riksdag i grundlagsenlig ordning. Ålands lagtings samtycke krävs för alla ändringar av lagen.
Tillhörigheten avgjordes av Nationernas Förbund
Fram till 1809 tillhörde både Finland och Åland Sverige. Därefter hörde Åland till storfurstendömet Finland som i sin tur lydde under Ryssland. I samband med första världskriget aktualiserades frågan om Ålands statstillhörighet. Ålänningarna vägrade från början att acceptera självstyre och önskade i stället att Åland skulle återförenas med Sverige.
Frågan om Ålands statstillhörighet avgjordes 1921 av Nationernas Förbund vars råd beslöt att Åland skulle tillhöra Finland som dock måste garantera att ålänningarna skulle få möjlighet att bevara sitt språk och sin kultur. Rådet beslöt också att en internationell konvention om demilitarisering och neutralisering av Ålandsöarna skulle utarbetas.
Efter det att Nationernas Förbund fattat sitt beslut accepterade ålänningarna den självstyrelse som Finland erbjudit Åland genom en självstyrelselag år 1920. Den 9 juni 1922 sammanträdde Ålands landsting (som lagtinget då benämndes) till sitt första plenum. Det är den dagen Ålands självstyrelsedag firas.
Denna dag, som är en allmän flaggdag på Åland, kommer Ålandspannkakan säkerligen att serveras på många håll på Åland, säger Yvonne och delar med sig av sitt recept på Ålandspannkaka med sviskonkompott och grädde.
Källor:
Nordens välfärdscenter
Åland.se
Wikipedia