Lyxiga kanelbullar till kanelbullens dag

Här förmedlar vi Hembakningsrådets recept på lyxiga kanelbullar – det lyxiga är mandelmassa som fyllning.
Hembakningsrådet instiftade Kanelbullens dag, som firas 4 oktober, år 1999. Här ger det Tips för godare bullar:
”Du vet väl hur man gör för att baka riktigt saftiga och porösa kanelbullar? Låt bli att smälta smöret till degspadet! Låt det vara rumstempererat och klicka ner det i degen.
Ett skonsamt sätt för fin brödglans är att spraya istället för att pensla – blanda äggula med pyttelite salt och vatten!”

Hembakningsrådet har även arbetat fram några glutenfria bullrecept med nya glutenfria mjölmixer med ren havre. Här är recept på härligt Saftiga kanelbullar, glutenfria.
De här bullarna blir extra saftiga, eftersom man fyller dem med äppelskivor, Kanelknyten med äpple, glutenfria
Receptet på Kanelbullar med äppelsmak, kan göras laktosfria – de bakas med äppeljuice istället för mjölk.

Lyxiga kanelbullar Foto: Hembakningsrådet

Lyxiga kanelbullar
Foto: Hembakningsrådet

 

Ingredienser till cirka 45 stycken:
14 – 16 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk salt
1 – 1 1/2 tsk kardemumma (stött eller mald)
150 g smör (rumstempererat)
50 g torrjäst
5 dl mjölk

Lyxigare fyllning:
50 g smör (ca, rumstempererat)
250 g mandelmassa (riven)
2 msk kanel, malen

Pensling:
ägg

Garnering:
pärlsocker

Gör så här:

1. Häll det mesta av mjölet samt strösocker, salt och kardemumma i matberedarens skål. Klicka i smör och smula jästen över.

2. Värm mjölken till fingervarm, 37°. Häll över ingredienserna i skålen och bearbeta kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter.

3. Låt degen jäsa under lock i skålen till dubbel storlek, ca 30 minuter. När den är färdigjäst har den en torr och glansig yta.

4. Kör några varv i maskinen. Tag sedan upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.

5. Dela degen i två bitar, som får vila någon minut innan du kavlar ut dem. Under tiden blandar du samman fyllningen och rör till en smidig smet.

6. Kavla ut varje degbit till en avlång kaka, ca 25 x 50 cm.

7. Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Rulla ihop från långsidan, inte för hårt.

8. Skär varje rulle i 20-24 bitar, dvs ca 2 cm breda.

9. Ställ bitarna med snittytan uppåt i pappersformar på en plåt. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250°.

10. Tryck försiktigt på en bulle. Om degen snabbt höjer sig, är den färdigjäst. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

11. Grädda bullarna mitt i ugnen 5-8 minuter.

12. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *