Surkålsgryta med korv och fläsk

Surkålsgryta är Estlands nationalrätt och kan således vara en rätt att inta på Estlands nationaldag den 24 februari. 1918 är årsdagen av Republiken Estlands självständighetsdeklaration. I Sverige finns ungefär 10 000 ester födda i Estland. Ungefär 35 000 svenskar har estniskt påbrå, det vill säga åtminstone en estnisk förälder.

Surkålsgryta med korv och fläsk2 portioner
2–3 potatisar
1 liten gul lök
1/2 äpple
1 ½ dl vatten eller/och vitt vin
½ buljongtärning
1 lagerblad
300 g surkål, ca 5 dl
1/2 tsk kummin
1 tsk enbär
2–3 skivor rökt fläsk
4 korvar, tex bratwurst och nürnbergerwurst

Gör så här:

  1. Skala och dela potatis i halvor eller kvartar om de är stora. Skala och skiva löken. Skiva det urkärnade äpplet. Stek lök och äpple mjuka och glansiga i lite matfett i en liten gryta eller traktörpanna.
  2. Häll på vatten, buljong och lagerblad och lägg i surkålen. Blanda i kummin och enbär. Lägg i potatis och rökt fläsk i skivor.
  3. Bryn korvarna i panna och lägg dem sedan i grytan. Låt småkoka på svag värme med lock 15–20 minuter eller tills potatisen är genomkokt.
Servera med senap, gärna av dijontyp.
  4. Om surkålen är mycket syrlig kan man skölja den i vatten före tillagningen. Surkål som blir över kan frysas in.

Berit Lyregårds recept i DN 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *