Från Campanien kommer denna rätt, som är populär i hela Italien, Spaghetti alle vongole. Och vattnet du kokar i ska kännas som en kallsup i Medelhavet.
Till 2 personer
Vongole (eller hjärtmusslor) 1 kg
Spaghetti eller vermicelli 350 g
Olivolja 1/5 dl
En knippe slätbladig persilja
Vitlöksklyfta
Salt
Peppar
Gör så här:
- Skölj musslorna väl och se till att all sand är borta. Släng eventuellt dåliga eller trasiga musslor.
- Hetta upp en skvätt vatten i en stor kastrull och lägg i musslorna. Lägg på ett lock en liten stund och låt musslorna öppna sig.
- Skjut kastrullen från plattan så snart alla musslor öppnat sig. Avlägsna försiktigt musselskalen från hälften av musslorna. Lägg musslorna åt sidan och släng de avlägsnade skalen.
- Filtrera avkoket från musslorna genom en tät sil för att rensa bort eventuell sand.
- Krossa vitlöken lätt med knivbladet och stek den gyllenbrun i oljan i en stor stekpanna. Plocka bort vitlöken.
- Häll i musselavkoket. Koka långsamt tills vattnet reducerats något.
- Under tiden: Koka pastan riktigt al dente (låt koka cirka halva koktiden som står angiven på paketet) i saltat vatten (räkna med en liter vatten per hekto pasta och rikligt med salt; vattnet ska smaka som en kallsup i Medelhavet!).
- Spara lite pastavatten innan pastan får rinna av.
- Lägg i musslorna utan skal och den finhackade persiljan i stekpannan. Lägg i pastan. Låt koka under lock ett par minuter.
- Lägg i resten av musslorna och skvätt i lite av pastavattnet om pastan verkar för torr. Avsluta med några varv med pepparkvarnen. Servera genast!
- Ps. Parmesan hör inte hemma i pastarätter med fisk:)