Spaghetti alle vongole 

Spaghetti alle vongole
Foto: Irureta

Från Campanien kommer denna rätt, som är populär i hela Italien, Spaghetti alle vongole. Och vattnet du kokar i ska kännas som en kallsup i Medelhavet.
Till 2 personer
Vongole (eller hjärtmusslor) 1 kg
Spaghetti eller vermicelli 350 g
Olivolja 1/5 dl
En knippe slätbladig persilja
Vitlöksklyfta
Salt
Peppar
Gör så här:
  1. Skölj musslorna väl och se till att all sand är borta. Släng eventuellt dåliga eller trasiga musslor.
  2. Hetta upp en skvätt vatten i en stor kastrull och lägg i musslorna. Lägg på ett lock en liten stund och låt musslorna öppna sig.
  3. Skjut kastrullen från plattan så snart alla musslor öppnat sig. Avlägsna försiktigt musselskalen från hälften av musslorna. Lägg musslorna åt sidan och släng de avlägsnade skalen.
  4. Filtrera avkoket från musslorna genom en tät sil för att rensa bort eventuell sand.
  5. Krossa vitlöken lätt med knivbladet och stek den gyllenbrun i oljan i en stor stekpanna. Plocka bort vitlöken.
  6. Häll i musselavkoket. Koka långsamt tills vattnet reducerats något.
  7. Under tiden: Koka pastan riktigt al dente (låt koka cirka halva koktiden som står angiven på paketet) i saltat vatten (räkna med en liter vatten per hekto pasta och rikligt med salt; vattnet ska smaka som en kallsup i Medelhavet!).
  8. Spara lite pastavatten innan pastan får rinna av.
  9. Lägg i musslorna utan skal och den finhackade persiljan i stekpannan. Lägg i pastan. Låt koka under lock ett par minuter.
  10. Lägg i resten av musslorna och skvätt i lite av pastavattnet om pastan verkar för torr. Avsluta med några varv med pepparkvarnen. Servera genast!
  11. Ps. Parmesan hör inte hemma i pastarätter med fisk:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *