Kulturföreningen Royal är ett ideellt gäng som gillar allt som har med kultur att göra. Därför har de tagit initiativet till ett kulturhus i den gamla biografen Royals lokaler i Eskilstuna. Den 22 november kopplar man upp sig till Metropolitan i New York som uppför Rossinis ”Barberaren i Sevilla”.
Rossinis idag mycket omtyckta operakomedi ”Barberaren i Sevilla” sägs ha fått en hemsk start. Buande publik och flera problem på scen ramade in premiären i mars 1818. Men den komiska operan hämtade sig och är idag en av Rossinis mest älskade verk.
I Bartlett Shers uppsättning spelar Isabel Leonard den mycket bestämda och modiga Rosina. Lawrence Brownlee spelar hennes konspiratoriske älskare och Christopher Maltman den klurige och charmerande barberaren Figaro. Dirigerar gör Michele Mariotti.
Royal i Eskilstuna är medlem i Folkets Hus och Parker. Det är en folkrörelse med över 600 medlemsorganisationer som driver Folkets Hus, folkparker och festivaler i hela landet. Bakom mötesplatserna står tusentals eldsjälar, slitvargar och entusiastiska proffs – både ideellt engagerade och anställda.
Folkets Hus och Parkers vision är att skapa möjligheter för demokrati, samhällsutveckling, kulturupplevelser, nöjen, bildning och kreativt skapande genom att tillhandahålla attraktiva och angelägna mötesplatser och verksamheter för lokalsamhällets medborgare, där människans delaktighet och engagemang uppmuntras och tas till vara.
– En ideell förening innebär att vi inte gör det för pengar, säger Carl Nielsen, ordförande på Royal. Ingen kan ta ut några pengar ur vår förening. Hela idén är att all vinst ska gå tillbaka in i huset, för att vi tillsammans ska kunna göra ännu mer verksamhet.
Men här sänds inte enbart så kallad finkultur i form av operaföreställningar. Vid invigningen i april i år spelade Anders Wendin, Moneybrother, för en fullsatt och entusiastisk publik.
Tidigare i november var ett av Sveriges bästa rockband, Sator, här och spelade den hyllade föreställningen ”En relativt akustisk kväl med Sator”.
Och DN:s Rom-korrespondent Peter Loewe som har film som specialintresse, var här och presenterade introducerade Paolo Sorrentinos film ”La grande bellezza”/”Den stora skönheten” (2013). Peter gjorde jämförelser med och drog paralleller till Fedorico Fellinis ”La dolce vita” (1960) och berättade om sina möten med filmens huvudrollsinnehavare Marcello Mastroianni och Anita Ekberg.
Sedan blev det efterfest och italiensk middag på den 1950-talsinspirerade Biografbaren som ligger vägg i vägg med Kulturhuset Royal.
Då vill Kultursmakarna naturligtvis passa på att förmedla ett recept på Osso buco, en italiensk maträtt som kan passa bra att värma sig med en mörk novemberkväll.