Modak – guden Ganeshas favorit

Det indiska söta knytet Modak sägs vara guden med elefanthuvudets, Ganeshas, favorit. Det är ett måste när hans födelsedag firas på Ganesha Chaturthi-festivalen i augusti september.

Modak är ett slags knyte gjort av rismjöl eller vetemjöl fyllt av färsk eller torkad riven kokos, jaggery som är ett oraffinerat socker som är populärt i Indien, torkad frukt och kryddor. Traditionellt ska det finnas 21 Modakknyten på fatet. Detta recept kommer från Indobase.

Modak - guden Ganeshas favorit

Modak – guden Ganeshas favorit

Ingredienser till cirka 21 Modak:
Till fyllningen:
5,5 dl riven färsk eller torr kokos
1,5 dl osaltade pistage- och cashewnötter
½ nypa kardemummapulver
1,5 dl mjölk
2,8 dl jaggery eller socker. Jaggery är ett oraffinerat socker som är populärt i Indien och säljs i block.

Till höljet:
2,8 dl rismjöl
1 tsk ghee
2,8 dl vatten
½ tsk salt
Ghee är skirat smör, kallas ibland ghi. Det är en mejeriprodukt som används framför allt i pakistansk och indisk matlagning. Ghee framställs genom att råvaran smälts och vätskan kokas bort, varefter den proteinrika smörmassan skummas av. Resultatet kan påminna om mesost, enligt Wikipedia. Läs mer på http://sv.wikipedia.org/wiki/Ghee

Gör så här:
• Förbered fyllningen genom att blanda ihop kokos, mjölk och jaggery eller socker.
• Värm på medelhög värme och rör om hela tiden så att allt blandas ordentligt.
• Lägg i cashew- och pistagenötter och koka i ytterligare någon minut.
• Tillsätt kardemummapulver.
• Ställ åt sidan och låt svalna.
• Koka upp vatten.
• Tillsätt rismjöl, ghee och salt. Rör snabbt ihop för att få bort alla klumpar.
• Sätt på lock och låt sjuda på svag värme några minuter. Rör om då och då.
• Tag bort kastrullen från värmen och häll blandningen på en plan yta.
• Knåda degen för att göra den mjuk. Den ska varken vara för klibbig eller för torr.
• Smörj handflatorna ordentligt med lite olja och tag en bit deg och gör en boll.
• Platta till degbollen och gör en skålform.
• Tag en ¾ tesked kokosfyllning och lägg i mitten av degen.
• Doppa tumme och pekfinger i oljan och gör fem sex små veck i ytterkanten av degen.
• För ihop de små vecken och forma en liten dopp av knytet.
• Sätt din första Modak på en i förväg oljad bräda eller bricka.
• Gör resten av Modakknytena.
• Ångkoka dem i cirka 15 minuter och servera med ghee.

I rumstemperatur håller dessa i en dag och i kylskåp ett par dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *