Lasagne kan göras på många olika sätt. Gemensamt är att varva lasagneplattor med en mustig sås, bechamel och ost. Här är receptet på en vegetarisk lasagne med zuccini. En rätt som kan passa på lasagnens dag 29 juli.
4 portioner
200 g färska lasagneplattor
Tomatsås
- 1 schalottenlök eller gul lök (1 scharlottenlök motsvarar 1 gul lök)
- 2 klyftor vitlök
- 1 msk olivolja
- 500 g krossade tomater
- 1 tsk strösocker
Crème fraiche sås
- 1 zucchini
- 4 dl lätt crème fraiche
- 1 dl riven parmesanost
- salt och peppar
Gör så här:
Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
- Sätt ugnen på 225ºC.
- Tomatsås: Skala och skiva eller hacka lök och vitlök. Fräs löken i oljan, tillsätt tomaterna och socker. Låt det koka ihop 5-10 minuter.
- Crème fraiche sås: Skär zucchinin i grova bitar. Låt den koka med crème fraichen ca 5 minuter. Rör ner osten i såsen och smaka av med salt och peppar.
- Dela lasagneplattorna i 3-4 lika stora bitar (för 4 port). Lägg lite av tomatsåsen i botten på en ugnssäker form. Varva plattorna med tomat- och crème fraiche sås. Spara lite av den vita såsen och bred över. Strö gärna på lite riven parmesanost.
- Sätt in mitt i ugnen ca 20 minuter.
- Servera lasagnen med en blandad sallad och ruccola.
För alla
Lasagnen innehåller gluten, ägg, laktos och mjölk.
Gör glutenfri: använd glutenfria lasagneplattor.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 lysozym.
Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: använd imat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja), uteslut parmesanen eller ersätt med mjölkproteinfri ost.
Källa: Receptet är lånat från ICA