Den 29 september varje år uppmärksammas världens matsvinn. I år släppte EU en rapport om hur mycket som slängs inom unionen. År 2022 var matsvinnet 132 kilo livsmedel per invånare.
Kultursmakarna har tidigare skrivit några notiser om matsvinn. (Se nedan i notisen) Att frågan är viktig visar inte minst FN:s val att inrätta en speciell dag för medvetenhet om matförlust och matsvinn. 2019 bestämde FN:s 74:e generalförsamling att den 29 september varje år skulle vara dagen för detta ändamål.
I år, i samband med den så kallade matsvinnsdagen, uppmärksammade det med en rapport om hur mycket matavfall som produceras inom EU. År 2022 blev det cirka 132 kilo (kg) livsmedel per invånare i EU. Totalt genererade EU 59,2 miljoner ton matavfall, då är både ätbara och oätliga delar inräknat. Hushållsavfallet stod för 54 procent, vilket är 72 kg per invånare. Återstående avfall genererades tidigare i kedjan av livsmedelsförsörjningen.
Enligt FN är det avgörande att minska detta med matförluster och matsvinn i en värld där antalet människor som drabbats av hunger sakta har ökat sedan 2014. Detta undergräver våra livsmedelsystem. När mat går förlorad eller går till spillo går alla resurser som användes för att producera livsmedlen– inklusive vatten, mark, energi, arbetskraft och kapital – till spillo. Dessutom innebär transporter av matsvinn och avfall till utsläpp av växthusgaser, vilket bidrar till klimatförändringarna. Matförlust och matsvinn kan också negativt påverka livsmedelsförsörjningen och mattillgängligheten och bidra till att öka kostnaderna för mat.
Hushållen slösar bort mer än 1 miljard måltider ätbar mat varje dag, vilket motsvarar 1,3 måltider varje dag för alla i världen som drabbas av hunger.