Den totala mängden förpackningsavfall ökar varje år inom EU. Det är inte hållbart och därför ändrar de lagstiftande institutionerna nu reglerna. I framtiden ska förpackningar i större utsträckning återanvändas och återvinnas.
Varje gång vi går till affären för att handla vanliga livsmedel som till exempel mjölk, smör, kaffe och bröd får vi inte bara med oss själva varan, utan också flera olika förpackningar, där livsmedlet förvaras. När vi sedan tar hand om våra sopor går det inte att komma förbi att det handlar om en hel del som bara kastas. Under 2021 genererade till exempel varje person som bor i Europa 188,7 kilo förpackningsavfall, och detta avfall är också något som ständigt ökar. Inom unionen har den totala mängden avfall ökat från 66 miljoner ton 2009 till 84 miljoner ton 2021.
Dessa siffror är naturligtvis inte hållbara, men som enskilda konsumenter kan vi inte göra så mycket åt det stora berg av avfall som vi producerar varje år. Därför känns det säkert extra skönt för många av oss att det nu kommer gemensamma bestämmelser inom EU som ska minska antalet förpackningar och att förpackningar i större utsträckning ska återanvändas och återvinnas.
De nya reglerna innebär bland annat att mängden onödiga förpackningar ska minska. Det sker genom att tillverkare och importörer måste se till att förpackningarnas vikt och volym är så små som möjligt. Vissa engångsplastförpackningar förbjuds helt och hållet. Det införs också nya återvinningskrav när det gäller vissa förpackningar för drycker.
Det var som en del av den gröna dealen och en mer cirkulär ekonomi som EU-kommissionen kom med ett förslag 2022 på en översyn av Direktiv 94/62/EG om förpackningar och förpackningsavfall. I början av april enades parlamentet och ministerrådet om ett förslag, och den 24 april röstade parlamentet om det och när ministerrådet antagit det blir förordningen en lag som gäller inom EU.
Förordningen antogs med 476 röster för, 129 emot och 24 nedlagda röster. Alla närvarande svenskar röstade för, utom de två Sverigedemokraterna och Sara Skyttedal som röstade emot.