Festa del Santissimo Salvatore är en religiös högtid som hålls varje år i Cefalù, mellan 2 och 6 augusti. Cefalú ligger på norra Sicilien sju mil öster om Palermo. Festivalen är tillägnad byns skyddshelgon.
Bönderna är lediga i en vecka och har just avslutat skörden när invånarna i Cefalú firar byns skyddshelgon. De gör de bland annat genom att bära skulpturer av helgonet genom gatorna fram till den grandiosa katedralen nedanför den imponerande klippan ”La Rocca”.
Cefalùs hängivenhet till den Allraheligaste Frälsaren började med byggandet av Cefalù-katedralen av den normandiska kungen Roger II. I katedralen avbildas den stora evangeliska händelsen av Jesu förklaring av den magnifika mosaiken av Kristus Pantocrator*.
Den första informationen om Santissimo Salvatores festligheter finns i ett dokument från 1159, men händelsen som band Cefalù till sitt skyddshelgon på ett oupplösligt sätt är den våldsamma jordbävningen den 5 februari 1783, som skakade Sicilien. Men Cefalù förblev intakt efter åkallan av den Allraheligaste Frälsaren.
FESTA DEL SANTISSIMO SALVATORE kommer som vanligt att hållas mellan 2 och 6 augusti, med början den 2 augusti med en suggestiv ceremoni: placeringen av Kristi Pantokrators flagga mellan katedralens två torn.
På sen eftermiddag äger den högtidliga processionen av Santissimo Salvatore rum. I slutet av processionen är torget vid katedralen ”Piazza Duomo” full av troende och biskopens tal avslutar firandet till Frälsarens ära. Kvällen avslutas med ett fyrverkeri vid havet.
Den sista dagen av festligheterna, äger en tävling rum som heter Antinna a mari, organiserad av fiskarna i byn. I tävlingen försöker de erövra en vit flagga fäst vid spetsen av en mycket lång stolpe placerad horisontellt på piren vid havet. Innan dess har stolpen smorts in med tvål och fett för att bli så hal som möjligt.
En traditionell Pasta alla Norma kan passa denna dag. Här är länk till receptet.
* Pantokrator (grekiska ’den allsmäktige’) kallas en bysantinsk bröstbildsframställning av Kristus som allsmäktig härskare[1], vanligen i en kyrkas kupol eller absid. Jesus framställs med stora ögon, liten mun, smal näsa och med långa fingrar. Jesus brukar avbildas med höger hand lyft för att välsigna, hållande en smyckad eller uppslagen bok i vänster hand[1]. Han har skägg och huvudet omges av en gloria. Källa: Wikipedia