Tuvalus nationaldag infaller den 1 oktober. Då firar önationen självständighet från Brittiska Västra Stillahavsterritoriet 1978.
Nio öar i sydvästra Stilla havet bildar den lilla nationen Tuvalu. Öarna är små och höjer sig som mest knappt fem meter över havet. Oron är därför stor för att landet ska försvinna på grund av klimatförändringarna. Läs mer om Tuvalu här.
Släkten och gemenskapen på hemön är centralt i tuvaluanernas liv. Man delar mat, arbetar tillsammans och stödjer varandra på andra sätt. Det är både ett sätt att fördela tillgångar och att stärka de sociala relationerna.
Det lokala köket i Tuvalu består i huvudsak av enkla, bastanta rätter med influenser från det forna brittiska kolonialväldet. Till basvarorna hör fisk, särskilt färsk tonfisk, hummer och krabba som ofta serveras med ångkokt ris. Taro, brödfrukter, kokbananer och andra grönsaker är populär kost. Kyckling och fläskkött är också vanligt. Lokalt odlas kokosnötter, bananer, papayor, pulaka och pandanus. Mjöl är en viktig importvara.
Efterrätter görs huvudsakligen på kokosmjölk. Andra sorters animaliska mjölkprodukter används mycket i maten.
Fruktjuice, kokosmjölk och olika läskedrycker samt te är vanliga drycker.
Ingredienser för 4 personer :
- Värm upp lite vegetabilisk olja i en stor stekpanna eller wok.
- Bryn löken tills den är mjuk, cirka fem minuter.
- Lägg i ingefära, vitlök, röd chili och curry och fortsätt bryna en stund tills det doftar gott.
- Häll därefter i kokosmjölken.
- Lägg därefter i salladslöken och gurkan.
- Smaksätt med soja och lägg i tonfisken. Om du inte vill ha tonfisken genomstekt kan det räcka med någon minut, annars låter du den stekas ytterligare en stund.
Servera med ris.
Receptet har vi hittat på Global Table Adventure.
Andra källor:
https://www.ui.se/landguiden/lander-och-omraden/oceanien/Tuvalu/