Vegetarisk Biryani på Pakistans dag

Pakistans nationaldag är den 23 mars och landets självständighetsdag är den 14 augusti. En lokal specialité är Biryani, saffransris med kryddor. Namnet biryani eller biriani kommer från det persiska ordet berya(n), som betyder stekt eller rostat. Biryani har sitt ursprung i Mellanöstern och det sydasiatiska köket, som lagas på en blandning av kryddor, ris (vanligtvis basmati), linser, ibland kött och yoghurt.

Läs mer om Pakistans matkultur här.


Biriyani. Foto: Jatan1992

Grönsaksbiryani med rostade cashewnötter för fyra personer:
1 lök
1-2 vitlöksklyftor
1 msk olja
1 tsk spiskummin (hela)
1 kanelstång
2-3 stjärnanis
2-3 nejlikor, valfritt
1 tsk koriander (mald/mortlad)
1-2 tsk ingefära, finriven
1-2 lagerblad
1-2 tsk gurkmeja
1 morot, hackad i små tärningar
2-3 potatisar, hackade i små tärningar
0,5-1 dl gröna linser, kokta
1-1,5 dl gröna ärtor och/eller majs
(Grönsakerna förutom morot och potatis kan här varieras, man kan ha i blomkål, champinjoner eller någon annan favorit som man har.)
2-3 msk tomatpuré (kan behövas mer)
1 msk garam masala

Garnering:
1-1,5 dl cashewnötter
1 röd/gul paprika
1 lök
Ovanstående rostas lätt i en stekpanna.
Färska korianderblad, valfritt

Gör så här:

  1. Börja med att koka ditt basmatiris. Ett tips är att låta basmatiriset kokas ”halvfärdigt”, hela rätten blir klar i ugnen sedan.
  2. Hacka löken och vitlöken fint och fräs dem i olja tillsammans med spiskummin, kanelstång, stjärnanis, nejlikor, koriander, ingefära, lagerblad och gurkmeja på låg värme i ca 5-8 min tills lökblandningen blir gyllene. Ju längre kryddorna får värmas i oljan desto mer smak utvecklar de!
  3. Lägg i morots- och potatistärningarna och låt de stekas och bli mjuka. Lägg i linser, ärtor och tomatpurén och låt småputtra. Sist lägger du i garam masala. Nu är tomatröran klar.
  4. Varva nu lager med ris och tomatröra. Börja och sluta med riset. Ställ in biryani i ugnen på ca 150 grader i 20-30 min. Tips! Täck med aluminiumfolie så blir det inte torrt!
  5. Ta ut från ugnen, garnera och servera biryani med mango chutney/pickles, limeskivor och raita.

Receptet har vi hittat på MyTaste

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *