23 mars – Pakistandagen

Pakistans nationaldag firas med parader
Foto: Kashif Mardani, upplagt på Flickr av Ranveig

Pakistandagen, även känd som Republikens dag eller Pakistans resolutionsdag, firas den 23 mars varje år med parader i Islamabad. Dagen firas till minne av Lahoreresolutionen 1940 samt antagandet av Pakistans konstitution 1956 då Dominionen Pakistan blev Islamska republiken Pakistan.

Från 1858 utgjorde dagens Pakistan en del av den brittiska kronkolonin Indien. Idén med ett eget land för den indiska subkontinentens muslimer föddes 1930 och antogs formellt av All India Muslim League tio år senare. Mohammed Ali Jinnah hålls som Pakistans landsfader. Landet blev självständigt 1947 när brittiska Indien delades. Pakistan bestod då av två delar: Västpakistan (nuvarande Pakistan) och Östpakistan som var separerade av 1600 km indiskt territorium. 1971 förklarade sig Östpakistan självständigt med namnet Bangladesh.

Det pakistanska köket är lika varierande som sitt folk. Det mesta av den pakistanska maten har sitt ursprung i Afghanistan, Turkiet eller Iran. Men man har också många influenser från grannlandet Indien. Kött är en stor del av landets diet. Men även grönsaker och bönor är viktiga. Vete är en av huvudingredienserna i det lokala köket, liksom ris. Då olika religösa förbud; för muslimer inget fläskkött och för hinduer inget nötkött, är lamm och fårkött det mest populära köttet i Pakistan. Populärt är också olika sorters platta bröd som roti, naan och paratha.

Säsongsbetonade grönsaker och linser är vanligt. Man äter också en hel del ägg och frukt. Maten tillagas gärna i klarifierat smör; ghee, och kryddas ofta med chili, vitlök, paprikapulver, kummin, lagerblad, koriander, kardemumma, nejlika, ingefära och saffran.

Biryani
Foto:Jatan1992

En lokal specialité är Biryani, saffransris med kryddor. Namnet biryani eller biriani kommer från det persiska ordet berya(n), som betyder stekt eller rostat. Biryani har sitt ursprung i Mellanöstern och det sydasiatiska köket, som lagas på en blandning av kryddor, ris (vanligtvis basmati), linser, ibland kött och yoghurt. Här är receptet på en vegetarisk Biryani.

Källor: SO-rummet, Wikipedia och Foodetc.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *