Julölet kunde smakas
I det gamla bondesamhället var Annadagen en viktig hållpunkt för olika julförberedelser. Det talades om ”Anna med kanna” och då syftade man på julölet. Kring ölbryggningen fanns olika traditioner. I vissa delar av landet skulle julbrygden påbörjas denna dag. I andra delar skulle bryggningen ha kommit så pass långt att ölet gick att smaka av.
Nordiska museet berättar att en man som var född 1860 i Bohuslän sa så här om Anna-dagen:
’Anna den granna
som kommer med kanna.’
Ty nu skulle julölet vara färdigbryggt. Då skulle man bjuda grannar och släktingar till sig för att dessa skulle få avsmaka det goda ölet.”
En kvinna från Västergötland som var född 1871 sa: ”Julbrygden tog sin början på Annadagen. Det var ’Anna mä kanna’.”
Ett gammalt talesätt säger:
”Tre dar i vatten, tre dar i lut, tre dar i lutvatten och sen vattnar man ut.”
Varför äter vi lutfisk till jul då? Det är en rest från den tid då Sverige var katolskt och man fastade inför jul. Kött var då förbjudet, men fisk kunde man äta – därför blev lutad fisk populärt (dock inte enbart till jul).
Däremot gick det bra att äta fisk. Under årets kalla månader var det dock svårt att fånga färsk fisk på grund av isarna. Istället fick befolkningen nöja sig med insaltad eller torkad fisk och eftersom saltet var dyrt var det snarast den torkade varianten som dominerade.
Lutfisken har en egen dag – som infaller fredagen före Alla helgons dag. Lutfisk är svensk husmanskost och traditionell svensk festmat, höst, vinter och vår under många hundra år och – naturligtvis – ett måste på många julbord. Lutfisk är dessutom mager och nyttig mat, rik på mineraler och spårämnen som D-vitaminer, selen och jod. Här förmedlar vi ett recept på Lutfisk med souvas, trattkantareller och puré på mandelpotatis och jordärtskockor .
Källor:
http://www.sprakochfolkminnen.se/folkminnen/handelser-i-almanackan/kalender/i-almanackan/handelser-i-almanackan/2016-11-17-annadagen.html
https://hogtider.wordpress.com/tag/annadagen/
https://hogtider.wordpress.com/2014/12/22/varfor-ater-vi-lutfisk-vid-jul/
https://sv.wikipedia.org/wiki/Lutfisk
1 comment for “Granna Anna mä kanna”