Fotograferna Johan Bünger och Kalle Rimling har lämnat sin trygga tillvaro i Norrköping för att starta en bildredigeringsbyrå i Kambodja. Genom att erbjuda utbildning och jobb med bra arbetsvillkor ska de hjälpa unga arbetslösa till en bra, trygg framtid och ett bättre liv.
– Istället för att bara prata om att något behöver göras för att hjälpa andra har vi valt att starta ett företag i Phnom Penh, säger Johan. Där utbildar vi ungdomar i att redigera bilder. Sedan erbjuder vi dem jobb med bra lön, svenska arbetstider och andra förmåner som sjukförsäkring och att kunna jobba hemifrån vid behov, till exempel om någon i familjen behöver hjälp. Via en fond erbjuder vi även möjlighet till vidareutbildning.
Johan och Kalles mål är att hjälpa så många som möjligt, samtidigt som de vill introducera goda arbetsvillkor. De vill visa andra företag i landet att det går bra att driva företag där även personalen får ett bra liv, inte endast ägarna till företaget. De vill jobba efter svensk standard, med svensk arbetsrätt som riktlinje.
– Personalen är företagets viktigaste och största tillgång, utan den har man inget företag, säger Johan.
Medelåldern i Kambodja är låg och alla i familjen måste arbeta för att få mat på bordet. 70 procent av Kambodjas befolkning är under 35 år. Få har möjlighet till utbildning, lönerna är låga, långt ifrån svensk standard. Det är något som Johan och Kalle vill ändra på med sin nystartade bildredigeringsbyrå CamEditing. Med gratis utbildning, 40 timmars arbetsvecka, sjukförsäkring och löner som är avsevärt högre än vad som är vanligt i Kambodja kan ungdomarna höja standarden för sig och sina familjer rejält.
– Eftersom levnadskostnaderna i Kambodja är så mycket lägre än i många andra delar av världen så kommer vi, trots våra förbättrade villkor och förmåner, att kunna hålla lika låga priser som andra redigeringsbyråer runt om i Asien, tror Johan.
Kunder som vill ha sina bilder redigerade eller räddade kan vända sig till CamEditing. Det kan vara allt från webbutiker till fotografer och privatpersoner som är i behov av en redigeringsbyrå.
– Det finns många företag som redigerar bilder men få som arbetar med inriktningen att hjälpa andra. Vi tror att många ser värdet i vad vi gör och av den anledningen vänder sig till oss och låter oss redigera deras bilder. Genom att skapa arbetstillfällen och hjälpa till att bygga upp vår utbildningsfond kommer vi kunna hjälpa många i landet.
Kundkretsen är allt från privatpersoner som vill rädda sina gamla bilder från tidens tand till museer och statliga institutioner med stora samlingar.
– Vi räddar allt, från familjeporträtt och reseminnen som har skadats på ett eller annat vis, till historiska dokument och arkivbilder. Bilderna skannas i Sverige av en volontär som vill vara med och hjälpa till. Sedan redigerar vi här nere och skickar tillbaka dem tlll kunden i digitalt format.
– Vi vänder oss även till museer och statliga instanser, som har stora mängder bilder som ska räddas, och som inte har så bråttom med leveransen, utan kan låta vår personal ta tid på sig att göra riktigt bra jobb. Sedan har vi reklambyråer, webbutiker, fotografer, mäklare som är välkomna med sina bilder. Vi frilägger bilder, korrigerar färger och kontraster, och mycket annat. Vi kan numera även erbjuda bilder på planlösningar till mäklare. Vi vänder oss egentligen till alla som INTE vill förknippas med out-sourcing, oskäliga avtal och dåliga arbetsförhållanden.
Målet är att bli marknadsledande i Kambodja och ett etiskt alternativ till andra redigeringsbyråer i Asien. Beroende på förkunskaper och behov tror Johan och Kalle att utbildningen kommer att ta mellan tre månader och två år. De räknar med att kunna anställa mellan 200 och 300 ungdomar inom fem år.
Visionen är att, vartefter företaget växer, kunna leva upp till föresatserna att låta anställda och deras familjer ta del av företagets utbildningsfond, vidareutbilda sig för att kunna gå vidare i samhället, få mer välbetalda jobb, kunna försörja sina familjer och få den trygghet i tillvaron som bara sällan är fallet idag.
– I framtiden vill vi även vidareutveckla och jobba med 3D, med att utveckla mjukvaruprogram för holografiska bildprojekt. Allt för att kunna vidareutveckla och erbjuda mer karriärmöjligheter till fler ungdomar.
Efter många år i Sverige, kände Johan och Kalle att de ville komma till varmare breddgrader.
– Vi ville samtidigt utvecklas och göra något bra för andra, säger Kalle. Valet av Kambodja kom nog från Johan som har bott och jobbat i Thailand, rest många gånger till Kambodja och talat gott om landet och att det är i stort behov av hjälp.
Som invandrare har Johan och Kalle mycket att lära sig om, förhålla sig till och respektera.
– Här är en annan värld, vi måste lära oss förstå kulturen och hur människor tänker. Vi behöver lära oss ett nytt språk, en ny matkultur och vänja oss vid klimatet. Senaste månaden har medeltemperaturen på dagen legat på 40 grader i skuggan. Även om vi tycker om värmen blir man lätt lite slö och trött. Men vi slipper dra på oss vinterkläder och skotta fram bilen. Det gillar vi.
Allt är nytt och spännande men samtidigt ibland både irriterande och skrämmande. Det finns ett oräkneligt antal klädfabriker där, mestadels, kvinnor jobbar mer än heltid. Många svimmar dagligen av stressen, oväsendet och de omänskliga temperaturer som uppnås inne i de enorma plåtladorna.
– Alla vi pratar med hyllar vårt initiativ och intresset från ungdomar som vill börja hos oss är stort. Människor här är mycket väl medvetna om att de generellt sett utnyttjas med alltför låga löner. Vi är helt inriktade på att, så långt vi kan, bidra med de svenska värderingar som gör att människor får en bättre tillvaro. Vi följer svenska riktlinjer för jämställdhet och lika rättigheter och rådgör kontinuerligt med Svenska Ambassaden i Kambodja om hur vi lämpligen kan gå till väga när vi bygger upp vårt företag, berättar Johan.
– Konceptet verkar inte finnas här idag. Vi har däremot sett företag som, utåt sett, påstår att det är så här de jobbar, men när vi pratar med de anställda så berättar de att bara är en fasad, att de inte har några extra förmåner och fortfarande alldeles för låga löner.
– Det kan finnas bakåtsträvande krafter i Kambodja som inte gärna ser att de anställda får bra arbetsförhållanden och löner, det är inget som skrämmer oss. Vi ser oss själva mer som ledare av en ny typ av företag som ger sina anställda rättmätig ersättning för sina insatser och goda arbetsförhållanden.
Johan och Kalle tror att det finns en stor efterfrågan på tjänster från företag som drivs etiskt och moraliskt. Kunderna tänker de sig bland privatpersoner, proffsfotografer, mäklare samt kommunala- och statliga myndigheter och bolag. Denna breda bas i kundstrukturen ska ge företaget stabilitet över tid.
Företaget har startats med egna besparingar, men finansiärer som vill bidra till att förbättra andra människors liv skulle förstås vara önskvärda.
– Vi letar även eventuella investerare, sponsorer som tycker det vi gör är viktigt. Visst är ekonomin en stor utmaning, men det allra svåraste är att kunderna ska hitta oss och förstå vad vi skapar.
– Vi har kommit igång med att göra redigeringar av bröllopsbilder, porträtt, bostadsannonser och restaureringar av bilder. Jobben har kommit från svenska och kambodjanska fotografer. De fick bra redigerade bilder till ett bra pris med en garanti att vi gör om bilderna ifall de inte skulle vara nöjda.
Uppdragen ger idag jobb åt fem ungdomar på frilansbasis. En av dem är Panha Yuth, med mångårig erfarenhet av redigering, som själv tog kontakt med CamEditing. Panha bor med sin mamma i ett rum medan hans syster med familj och barn bor i rummet under.
– Eftersom jag har erfarenhet från företag som skor sig på sina anställda vill jag vara med och bygga upp ett rättvist företag, säger Panha Yuth. Jag vill ha ett meningsfullt arbete. Till att börja med vill jag kunna försörja mig och min mamma och kanske flytta till en bättre bostad. En dröm är också att i framtiden kunna köpa en motorcykel av senaste modell.
1 comment for “Bryter ny väg med goda arbetsvillkor i Kambodja”