Det är få växter och djur som är ursprungliga på dessa vulkanöar. Det mesta av det som äts där i dag har kommit dit med människors hjälp. Men kokosnöten kom över havet före de första människorna och är även i dag en basföda.
Det tonganska köket är mycket rikt och har genom århundradena fått influenser från många håll. Från polynesiska kontakter kom bland annat den nu traditionella metoden att laga mat i en underjordisk ugn som kallas umu.
Holländare kom på 1500-talet, men utan att bosätta sig. Med engelsmännen på 1700-talet kom bland annat nötboskap, kyckling, vete, potatis, kassava, vattenmelon, ananas, papaya, apelsiner, mango, lök och tomater.
Lokala specialiteter på Tonga är bland annat ’ufi, vilket är en stor vit yam, och taro. Andra rätter är lu pulu, som är kött och lök marinerat i kokosmjölk och bakat i taroblad i en underjordisk ugn. Feke är grillad bläckfisk i kokosnötssås. Populärt är också ”djävulsmusslor” och hummer.
En lokal specialitet pola, där upp till trettio olika rätter serveras. Rätter som är vanliga på polan är spädgris, kräftor, kyckling, bläckfisk, fläskkött och grönsaker ångade i den underjordiska ugnen umu. Till detta äter man en mängd tropiska frukter. Kycklingcurry är också väldigt populärt på Tonga, i rätten används en mängd olika kryddor för att göra den het och smakrik. Annars är det tonganska köket ofta mildare än på andra håll i området.
Nationalrätten Ota ika
Ota ika är en polynesisk rätt som liknar latinska länders ceviche och ses som Tongas nationalrätt. I Tonga, Tahiti och Samoa är varianterna på denna rätt i grunden lika. Rå fisk marineras i citron- eller limesaft tills ytan på köttet blir ogenomskinlig. Sedan blandas fisken med kokosmjölk, tärnade grönsaker (oftast gurka, tomat, lök, grön lök, och chilifrukt). Ordet ”ota” betyder ”rå” i samoanska, tonganska, och tahitiska. Olika sorters fisk och skaldjur kan användas för att göra ”ota,” ordet ”ika” betyder fisk. Rätten görs även med musslor, räkor, krabba, hummer, bläckfisk, sjöborre och ål.
Här förmedlar vi ett recept som ursprungligen kommer från Me’a Kai: The Food and Flavours of the South Pacific av Robert Oliver samt Tracy Berno och Shiri Ram. Förlag: Random House
Ingredienser för 4 personer:
• 400 g färsk tonfiskrygg av sashimi-kvalitet, skuren i små tärningar
• 2 medelstora tomater, tärnade
• 1 grön paprika, tärnad
• litet knippe salladslök, fint tärnad
• 3 små röda chili, fint tärnade
• ½ dl skalad, urkärnad och tärnad gurka
• 2,5 dl citron- eller lime juice
• 5 dl kokosmjölk, osötad
• salt och peppar
Lägg den tärnade fisken i en skål och häll över citron- eller limejuice – ställ kallt och låt marinera under tiden du gör resten.
Tärna alla andra ingredienser – ställ kallt.
Om du kyler alla ingredienser innan du blandar dem kan du äta din ota ika så fort du har blandat alla ingredienser.
Blanda alla ingredienser i en skål och blanda väl, krydda – servera genast.
Ota ika skär sig om den inte äts samma dag, så det finn ingen anledning till att inte äta allt omedelbart.
Servera ytterligare chili som tillbehör om du har fijianska gäster.
Källor:
http://www.safaritheglobe.com/tonga/culture/food-drinks/
http://www.radionz.co.nz/collections/recipes/ota-ika-tongan-ceviche
http://www.foodetc.se/tonga.htm
http://recipes.wikia.com/wiki/Tongan_Cuisine
https://en.wikipedia.org/wiki/%27Ota_%27ika