Middagen i Nederländerna består vanligtvis av en enkel rätt, av bönor eller potatis, kött och grönsaker. Traditionellt äter man potatis med en stor portion grönsaker och en liten portion kött med sås, eller en potatis och grönsaksgryta. Matjessill och ärtsoppa är också exempel på typiska nederländska rätter.
Eftersom man under 1600- till 1800-talet arbetade mellan 10 och 16 timmar om dagen var måltiderna väldigt kalorifyllda och feta. Hutspot, som görs på potatis, morötter och lök serverat med kött som rookworst (rökt korv), långkokt kött, eller bacon är än idag en populär rätt. En Hutspot kan passa den 5 maj när Nederländerna firar Frihetsdagen, Bevrijdingsdag. Den firas i Nederländerna till minne av den tyska kapitulationen under andra världskriget.
Här förmedlar vi ett recept på Hutspot vi fått av Maartje från Nederländerna.
Ingredienser för 4 personer:
1 kg potatis
500 gr morötter
500 gr lök
peppar
4 frukostkorvar, gärna rökta, eller annan typ efter behag
Olja
Gör så här:
- Hacka löken och stek den i olja i låg värme tills den är genomskinlig.
- Tärna potatisen och morötterna i centimeterstora kuber.
- Koka grönsakerna tills de är mjuka.
- Häll bort vattnet och blanda i löken. Krydda sedan alltsammans efter behag.
- Om du vill kan du mosa alltsammans, men det går lika bra att låta bli.
Servera med valfri korv, gärna rökt. Senap är också gott till.