Onsdag 11 september

– Kebabens dag * – Vi förmedlar recept på hemmagjord kebab med två hemmagjorda såser, en röd och en vit. Kebaben anses ha sitt ursprung i Anatolien i Turkiet där det finns en lång tradition av att servera grillat kött tillsammans med bröd. I vårt rekommenderade recept ingår köttfärs av nöt, men detta går naturligtvis att byta ut mot tunt skivat stekt eller grillat kött, varför inte av lamm, som är väldigt vanligt i Turkiet.
– Koptiska nyåret – Nayrouz. Koptisk-ortodoxa kyrkans kalender bygger på en uråldrig egyptisk kalender. Tideräkningen utgår från år 284, martyråret, då stora massakrer utfördes på kristna i det romerska riket, berättar Multireligiösa almanackan. Fira med Doro wat är en typisk etiopisk och eritreansk rätt samt injera, ett tunt poröst surdegsbröd.
 – Enkutatash, det etiopiska nyåret. Helgen infaller när den tre månader långa regnperioden är slut. Det etiopiska nyåret firas förutom av etiopier också av rastafarianer världen över eftersom de ser Etiopien som sitt hemland i andlig bemärkelse. I år blir det 2011, berättar Multireligiösa almanackan. Fira som det koptiska nyåret – med grytan Doro wat och injera, ett tunt poröst surdegsbröd . 
– Radha Ashtami (hinduer). Rhada var en av de fåraherdar, gopis, som dyrkade och älskade guden Krishna. Hon har senare fått gudomlig status, särskilt i norra Indien. Krishna och Radhas hängivna kärleksrelation uppfattas som en modell för människans kärleksfulla hängivenhet till gud.

Nyårshälsning från Etiopien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *