Söndag 5 maj

Frihetsdagen, Bevrijdingsdag*, firas i Nederländerna till minne av den tyska kapitulationen under andra världskriget. Vi tipsar om en meny vi fått rekommenderad av nederländska Maartje: Grönsakssoppa med vermicelli, grönsaksgrytan Hutspot med korv och den himmelska efterrätten Hangop med yoghurt, grädde, päron och jordgubbssås.
Kodomo no hi, Barnens dag i Japan*. Den japanska sötsaken Kashiva mochi äts gärna denna dag.
– Internationella kebabdagen*. Här är recept på en lättlagad variant av kebab.
– Pascha, påskdagen (ortodoxa) Firandet börjar sent på påskaftonen i den mörka kyrkan, som blir ljusare och ljusare när alla närvarande tänder sina ljus. Gudstjänsten handlar om att Jesus övervinner döden och återuppstår.
– Världsskrattdagen – Syftet med världsskrattdagen är att främja avsiktligt skratt och dess många helande fördelar. Alla vet att vi mår bra av kramar och av att skratta, men få inser hur värdefulla dessa enkla verktyg kan vara för att förbättra vårt dagliga välbefinnande. Skratt kan inte läka eller lösa något, men det kan hjälpa till att läka och lösa mycket. Dagen firas sedan 2005 och infaller första söndagen i maj.
Nässlans dag. Nässlan är en välkommen vårprimör att njuta av, en väldigt nyttig primör. Ta på dig handskar och plocka nässlor när de just kommit upp ur jorden eller plocka bara den övre delen om nässlorna hunnit växa till sig. Avnjut vårens i särklass godaste primör i form av en nässelsoppa, eller varför inte pröva en pesto på nässlor. Här har vi hittat ett recept på pesto med ramslök på Husmor Lisas blogg. Nässlans dag infaller första söndagen i maj.
Mors dag – i Portugal, Spanien, Ungern, Litauen, Moçambique och Rumänien som firar första söndagen i maj.
– Hidirellez (aleviter). Vårfest (2 dagar)
– Jom hashoah – Förintelsens minnesdag, Israel. Jom hashoa är en dag då man minns de sex miljoner judar som dödades under andra världskriget, förintelsen. Det är inte en religiös högtid men uppmärksammas ofta genom ceremonier i synagogor världen över. Högtiden inleds vid solnedgången och slutar i morgon kväll.

Nässelsoppa Foto: Lena Ahlström
Nässelsoppa Foto: Lena Ahlström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *