Sötningsmedel ifrågasätts ofta. Förra året varnade till exempel WHO för att aspartam kunde vara cancerframkallande. Men om du inte bälgar i dej ofantliga mängder så är det fortsatt okej att dricka.
De flesta av oss gillar saker som smakar sött. Samtidigt vet vi att det inte är nyttigt. Sötningsmedel är kanske ett försök att skapa det bästa av två världar – det smakar gott och ger inga extra kalorier. Vi konsumerar också mer sockerfria drycker. Siffror från 2021, publicerade av Svenska Bryggerier, visade att försäljningen ökade med 14 procent jämfört med året innan. Bryggerierna rapporterade också att den senaste tioårsperioden hade de sett en försäljningsökning med nästan 200 procent.
Sötningsmedel är dock inte allas favorit och ifrågasätts ständigt. Det har till exempel funnits påståenden om att lightdrycker ökar vikten och sötsuget. Dessa påstående motbevisades av Ingrid Larsson, näringsfysiolog på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande från 2020:
”Under de senaste åren har flera kontrollerade studier visat att vikten minskar om man ersätter sockersötade drycker med lightdrycker och inte förändrar energiintaget i övrigt.”
Förra året hamnade sötningsmedel återigen i fokus. Denna gång handlade det om att WHO klassade sötningsmedlet aspartam som möjligen cancerframkallande. Men för att det ska vara cancerframkallande måste du konsumera mycket stora mängder. Enligt WHO kan du dricka fyra liter aspartamsötad läsk per dag, livet ut, utan någon risk för hälsan.