Att dricka mycket mjölk ansågs toppen för hälsan. Numera anses för många glas mjölk kunna öka risken att både bryta höften och att dö förtid. Istället är en tallrik fil bäst för hälsan.
Svenskarna låg på topp när det gällde att bryta höfter. Boven i dramat förklarades med vintern som innebär både halka och mörker. Men Finland har samma klimat som Sverige och där bröt inte lika många sina höfter. Däremot är svenskarna stora konsumenter av mjölk och forskarna fann att det var det som orsakade de stora antal brutna höften. Dessutom upptäckte forskarna att mycket mjölk kunde öka risken för att dö i förtid.
Nu kanske många av oss drar slutsatsen att det är dags att kasta ut mejeriprodukter från våra kylskåp för att må bra. Men studien fann även att stor konsumtion att syrade mjölkprodukter som fil och yoghurt innebar en lägre risk för just frakturer och för tidig död. Det kan bero på att färsk mjölk leder till mer oxidativ stress i kroppen, vilket är en slags kemisk obalans i cellerna. Mjölk som är syrad visar sig skydda mot den slags stressen, precis som andra syrade livsmedel gör. [1]
[1] Källa: https://www.forskning.se/2024/03/05/syrad-mjolk-starker-benen/?utm_source=Ungapped&utm_medium=email&utm_campaign=20240306