Krämig risotto med svart trumpetsvamp

  Den första söndagen i september är det svampens dag. Denna rätt passar bra både som liten förrätt eller som huvudrätt. Och den är god alla dagar på året.

Krämig risotto med svart trumpetsvamp. Foto Caroline Maino

Ingredienser för 4 personer

    4 dl arborioris
    500 g svart trumpetsvamp
    2 schalottenlök
    2 vitlöksklyfta
    10 dl vatten
    2 grönsaksbuljongstärning
    100 g smör
    1 dl vitt vin – torrt
    4 msk olivolja
    1 tsk salt
    150 g parmesan – riven  
    2 msk persilja
    2 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
  2. Fräs schalottenlöken i smör i en kastrull.
  3. Koka upp vatten och buljongtärning.
  4. Tillsätt riset och låt det fräsa med cirka två minuter.
  5. Häll över vin och låt koka in i riset.
  6. Häll på buljong lite i taget och låt koka in på svag värme i cirka 20 minuter. Riset ska vara krämigt
  7. Stek svampen i 10 – 15 minuter i olja och krydda med salt och peppar.
  8. Vänd ner ost och persilja i riset låt risotton koka några minuter till.
  9. Fördela risotton på tallrikar. Ringla över lite olivolja. Toppa med svampen.
  10. Servera direkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *