I vår familj är den bästa midsommartårtan en som har smördegsbotten som gräddas i ugn. På den stryker man ut en lagom mängd crème pâtissière – och kalla den inte vaniljkräm, då blir maken förgrymmad. På toppen lägger man färska jordgubbar – et voilà en perfekt tarte aux fraises. Det har hänt att vi har ätit en midsommartårta per person…
Vi delar med oss av receptet för crème pâtissière ger cirka 7 dl supergod crème som räcker till flera midsommartårtor. Blir det över kan du breda på en rostad brödskiva och toppa med hallonsylt till frukost på midsommardagen. Skulle du ändå ha över går den bra att frysa i några månader.
Ingredienser:
½ l mjölk
2 dl socker
1 dl vetemjöl
¼ tsk salt
4 hela ägg
2 äggulor
1 vaniljstång eller 5 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Sjud mjölk och vaniljstång.
Vispa ihop resten av ingredienserna.
Häll den varma mjölken i en fin stråle i äggblandningen – vispa hela tiden.
Häll tillbaka blandningen i en kastrull.
Värm försiktigt blandningen under vispning tills den tjocknar.
Ett tips: vispa med en platt visp så att inte krämen bränner fast i botten på kastrullen.